Amenzi între 3000 și 6000 de lei pentru cei care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat. În ce condiții pot rămâne fără ele

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 ian 2023, 02:35

Amenzi pentru cei care își lasă animalele să pască în locuri neautorizate 

Sursa: pexels

O nouă lege îi vizează pe toți cei care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat sau le lasă să pască pe terenuri arabile. Amenzile sunt cuprinse între 3000 și 6000 de lei, iar în anumite situații, autoritățile pot decide confiscarea animalelor.

În România, pășunatul neautorizat și lăsarea animalelor nesupravegheate la pășunat reprezintă două fenomene foarte des întâlnite, iar pentru a rezolva aceaste probleme, parlamentarii au gândit un proiect de lege prin care să crească pedepsele pentru cei care încalcă legea. Iată ce presupune noua lege, cine riscă amenzi între 3000 și 6000 de lei, dar și când poate decide statul să confiște animalele.

Lege nouă pentru toți cei care au vaci, oi, capre, cai sau porci

Un nou proiect de lege a fost pus în dezbatere la Senat și îi vizează pe toți proprietarii de vaci, oi, capre, cai sau porci. Legea își propune să îi pedepsească pe cei care practică pășunatul neautorizat, acesta putând să ducă la distrugerea culturilor agricole, dar și pe cei care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat.

Legea prevede ca la nivelul consiilor locale să fie aprobat un regulament de pășunat, iar acesta să conțină perioadele și condițiile de pășunat.

Odată realizat acest regulament, deținătorii de animale vor primi o autorizație de pășunat în care vor fi precizate detalii ca: datele de identificare ale persoanei care va supraveghea animalele, datele de identificare ale terenului, numărul de animale deținut și perioada de valabilitate a autorizației, potrivit avocatnet.ro.

Legea îi va obliga pe proprietarii de animale să respecte întocmai informațiile din autorizație și să nu lase animalele nesupravegheate la pășunat.

Astfel, fie le vor supraveghea personal, fie vor desemna o anumită persoană pentru a îndeplini această sarcină.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Anunț important pentru numeroși români! ANAF anunță controale! Ce categorii de persoane sunt vizate

Ce riscă cei care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat? 

Toți cei care încalcă legea și nu respectă regulile impuse prin autorizația de pășunat riscă amenzi usturătoare. În cazul în care animalele sunt lăsate nesupravegheate la pășunat, autoritățile pot emite un ordin de plasare a acestora într-un adăpost timp de trei zile, animalele fiind considerate abandonate. Proprietarul le poate recupera în termen de trei zile, iar dacă este depășită această perioadă, autoritățile pot începe demersurile pentru a vinde animalele.

Dacă își lasă animalele nesupravegheate, proprietarii riscă amenzi de 3000 de lei, iar dacă nu sunt la prima abatere, amenzile pot ajunge până la 5000 de lei.

Cei care își lasă animalele să pască în locuri neautorizate, pe fânețe sau terenuri arabile, dar și cei care nu au o autorizație de pășunat riscă amenzi cuprinse între 3500 și 6000 de lei.

Pentru persoanele juridice, amenzile pot ajunge până la 20.000

de lei. 

În momentul de față, legea care își propune să îi pedepească pe proprietarii care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat se află în dezbatere la Senat și ar putea fi aplicată după ce va fi votată în Parlament, promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul oficial. 

Citeste si:  Legea pe care toată România o aștepta. Se depune la Parlament

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.