Amenzi mari pentru cei care nu au îndepărtat ambrozia de pe terenurile lor. Sancțiunile care se vor aplica începând de sâmbătă

Autor: Amalia Georgescu

Cei care nu au îndepărtat ambrozia de pe terenurile pe care le dețin riscă amenzi usturătoare

Sursa: PixaBay

Cei care dețin terenuri pe care crește ambrozia sunt obligați prin lege să ia măsuri pentru îndepărtarea acestei plante. Iată ce amenzi riscă începând de sâmbătă cei care nu și-au curățat terenurile.

Atât persoanele fizice, cât și firmele care dețin terenuri pe care crește ambrozie sunt obligate să ia măsuri pentru eliminarea acestei plante. În luna iunie, autoritățile au localizat aceste terenuri, în iulie au trimis somații, iar începând cu data de 16 iulie 2022, cei care nu iau măsuri pentru îndepărtarea ambroziei vor fi amendați. Iată cât de mari sunt amenzile și în ce perioadă vor fi aplicate sancțiunile.

Amenzi mari pentru cei care nu au distrus ambrozia

Ambrozia este, de fapt, o buruiană ale cărei flori produc un tip de polen ce provoacă reacții alergice puternice, motiv pentru s-a stabilit prin lege ca toți cei care dețin terenuri pe care crește ambrozie să le curețe înainte ca planta să înflorească. Practic, legea prevede ca până pe data de 30 iunie a fiecărui an, proprietarii să desfășoare lucrări de întreținere a terenurilor și să ia măsuri pentru a distruge ambrozia, dar și pentru a preveni răspândirea acesteia. 

În luna iunie a acestui an, autoritățile locale au făcut un inventar al acestor terenuri pentru a vedea care sunt zonele unde crește ambrozia. De la începutul lunii iulie și până pe 15 iulie 2022, reprezentanții autorităților împart avertismente proprietarilor de terenuri pentru a-i atenționa pe aceștia că trebuie să se ocupe de curățarea terenurilor. Cei care nu se conformează vor fi amendați începând de sâmbătă, 16 iulie 2022 și până pe 31 octombrie 2022, potrivit avocatnet.ro.

Conform legii 62/2018, cei care nu distrug ambrozia de pe terenurile pe care le dețin riscă amenzi cuprinse între 1,000 și 5,000 de lei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane. În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și

apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode  specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.”  arată  Legea 62/2018.

Citeste si: Românii pot primi amenzi de până la 5.000 de lei. La ce trebuie să fie atenți

Cum poate fi distrusă ambrozia? 

Proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia au la dispoziție mai multe metode pentru a preveni apariția plantei sau pentru a distruge această buruiană. Mai exact, ambrozia poate fi îndepărtată prin cosirea repetată a terenurilor, prin smulgerea acesteia din pământ, prin arături adânci și discuiri pe terenurile agricole ori erbicidarea. Metodele pot să difere în funcție de suprafața terenului. 

Citeste si: Cum se manifestă alergia la ambrozie? Iată simptomele și tratamentul necesar

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.