Amenzi mari sau închisoare pentru cei care ard, aruncă sau îngroapă deșeuri. Ce pedepse riscă persoanele care nu respectă legea

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 oct 2023, 00:10

Amenzi pentru persoanele care aruncă sau incendiază deșeuri 

Sursa: Unsplash

Persoanele care nu respectă legea și continuă să arunce deșeuri la întâmplare, să le ardă sau să le îngroape riscă amenzi usturătoare și chiar pedeapsa cu închisoarea.

Pedepsele pentru cei care nu respectă noua lege a deșeurilor au fost majorate, autoritățile dorindu-și ca, în acest fel, oamenii să fie descurajați și să nu mai arunce la întâmplare gunoaiele. Ce amenzi riscă cei care ard sau îngropă deșeurile? 

Amenzi usturătoare și pedepse cu închisoarea pentru persoanele care incendiază sau îngroapă deșeuri

Ordonanța de urgență privind regimul deșeurilor a fost modificată, astfel că incendierea deșeurilor a fost inclusă acum pe lista infracțiunilor.

Astfel, cei care încalcă legea riscă închisoarea de la unu la cinci ani sau pot primi amenzi usturătoare. Mai exact, dacă în trecut arderea deșeurilor era pedepsită cu sume cuprinse între 10,000 și 20,000 de lei, acum, legea a fost modificată din nou și prevede ca persoanele care nu respectă prevederile legale să primească amenzi cuprinse între 30,000 și 45,000 de lei.

Concret, legea le interzice oamenilor să incendieze deșeuri sau obiecte, să le îngroape, să le arunce la întâmplare sau să le ascundă, riscând pedepsele de mai sus în cazul în care cantitatea sau impactul asupra mediului

ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, potrivit avocatnet.ro.

Noua lege nu le permite oamenilor nici să dețină sau să păstreze deșeuri în afara spațiilor autorizate în acest scop, astfel că și această faptă este pedepsită de autorități.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani sau amenzile cuprinse între 30,000 și 45,000 de lei, cei care incendiază, îngroapă, ascund deșeuri sau le depozitează în afara spațiilor autorizate riscă și o sancțiune contravențională complementară.

Mai exact, dacă pentru săvârșirea acestor fapte au fost folosite diferite mijloace, bunuri sau vehicule, acestea din urmă riscă să fie confiscate de reprezentanții autorităților.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Echipamentele și aparatele electrice sau electronice vor putea fi recondiționate și scose la vânzare. Legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis

Ce înseamnă, conform legii, abandonarea deșeurilor? 

Pentru a clarifica situația și a explica exact în ce condiții pot fi pedepsiți românii care încalcă legea, autoritățile au definit ce înseamnă, de fapt, abandonarea deșeurilor.

Practic, acest lucru se întâmplă în momentul în care o persoană fizică sau juridică se debarasează de aceste obiecte sau substanțe în alte locuri decât cele autorizate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora. 

Legea își propune să rezolve problema deșeurilor aruncate la întâmplare, incendiate sau îngropate, având în vedere că aceste practici sunt foarte des întâlnite în România și pot duce la distrugerea mediului înconjurător sau la apariția unor dezechilibre majore în natură.

Amenzile sunt mult mai mari decât cele care se aplicau în urmă cu ceva timp, totul din dorința de a-i face pe oameni să realizeze gravitatea faptelor lor și să renunțe la obiceiul de a arunca la întâmplare obiectele nefolositoare, substanțele sau deșeurile. 

Citește și: Noi reguli pentru industria de ambalaje, începând cu 2023. Comisia Europeană anunță ce schimbări trebuie să facă producătorii

 

Taguri: