Persoanele care vor să planteze flori lângă bloc sau să pună gazon în grădină trebuie să facă rost de autorizație de la primărie. S-a adoptat un regulament prin care cei care nu respectă legile pot primi amenzi de până la 2.500 de lei.
Cât trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să plantezi flori în grădina blocului fără autorizație
Conform regulamentului, „plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradal e, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă”.
Pentru întreținerea spațiului verde din fața blocului, orice locatar poate să contribuie dar doar cu acordul tuturor proprietarilor, printr-o hotărâre a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.
Regulamentul de bloc decide regulile pe care trebuie să le respecte toți locatarii, fie ei proprietari sau chiriași, dar și condițiile în care se folosesc spațiile comune ale blocului, reguli de comportament și bună vecinătate între proprietari.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Regulamentul se întocmește la inițiativa președintelui asociației de proprietari sau a comitetului executiv al asociației și intră în dezbatere și se adoptă în adunarea generală. Regulamentul trebuie comunicat tuturor locatarilor prin afișare la avizier și înmânarea unei copii fiecărui proprietar în maxim o săptămână de la adoptare.
Dacă regulile stabilite nu sunt respectate, persoanele afectate pot face sesizare președintelui sau comitetului executiv al asociației.
Ce se întâmplă dacă regulamentul nu este respectat
Potrivit legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriași. Mai exact, şi de persoanele care sunt găzduite pentru puțină vreme, dar și de cele care se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.
„Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se menționează în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial.
Citește și: Românii ce stau la bloc vor fi nevoiți să respecte noile legi. Amenzile primite pot ajunge la 10.000 de lei
Legea 196/2018 cuprinde și pedepse în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile sunt cuprinse între 500- 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.