Amenzi pentru șefii care își deranjează angajații în timpul liber, în Portugalia

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 10 nov 2021, 14:31

Noua lege a telemuncii interzice șefilor să trimită mesaje după programul de muncă în Portugalia

Sursa: PixaBay

Angajații din Portugalia care fac telemuncă vor găsi un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată, datorită noii legi a muncii aprobate în parlamentul țării.

Noile reguli aprobate vineri vin ca un răspuns la explozia muncii la domiciliu, ca urmare a pandemiei de COVID-19, a transmis Partidul Socialist din Portugalia, aflat la guvernare.

Conform noilor reguli, angajatorii s-ar putea confrunta cu sancțiuni pentru contactarea angajaților în afara orelor de program. Companiile vor trebui, de asemenea, să ajute la plata cheltuielilor suportate de lucrul la distanță, cum ar fi facturi mai mari la electricitate și internet.

Dar modificările aduse legilor muncii din Portugalia au limite: nu se vor aplica companiilor cu mai puțin de zece angajați.

Ce se va schimba?

Companiile se pot confrunta acum cu amenzi pentru contactarea angajaților în afara programului lor normal de lucru, precizează noile reguli. De asemenea, angajatorilor le este interzis să-și monitorizeze angajații în timp ce lucrează de acasă.

Citeste si: S-a prelungit starea de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Care sunt restricțiile impuse

Cu toate acestea, o propunere de a include așa-numitul „drept la deconectare” – dreptul legal de a opri mesajele și dispozitivele legate de muncă în afara orelor de program – a fost respinsă de parlamentarii portughezi.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Părinții vor avea parte de zile libere pe durata suspendării cursurilor. Angajații MapN, MAI și din Sănătate au condiții speciale

De asemenea, companiile trebuie să contribuie acum la cheltuielile pe care le-au suportat angajații, ca urmare a trecerii la lucrul la distanță. Acestea pot include facturile pentru electricitate sau internet. Angajatorii pot anula aceste costuri ca o cheltuială de afaceri.

Noua lege din domeniul de telemuncă schimbă strategia

Portugalia a fost prima țară europeană care și-a modificat regulile de lucru la distanță ca urmare directă a pandemiei de COVID-19 în ianuarie anul acesta.

Regulile temporare au făcut ca munca la distanță să fie o opțiune obligatorie- cu câteva excepții- și au obligat angajatorii să pună la dispoziție instrumentele necesare pentru a face posibilă munca de acasă.

Dar, în timp ce munca la distanță în timpul pandemiei a adus o nouă flexibilitate pentru mulți, probleme precum accesul inegal la echipamentele IT au arătat că guvernul trebuie să intervină, a spus ministrul portughez al Muncii și Securității Sociale, Ana Mendes Godinho, la conferința Web Summit de la Lisabona, săptămâna trecută.

„Pandemia a accelerat nevoia de a reglementa ceea ce trebuie reglementat. Telemunca

poate fi un <<schimbător de strategie>> dacă profităm de avantaje și reducem dezavantajele.

Considerăm Portugalia unul dintre cele mai bune locuri din lume în care acești nomazi digitali și lucrători la distanță să aleagă să locuiască, vrem să-i atragem în Portugalia ”, a declarat aceasta.

 

Taguri: