Amenzi uriaşe de la ANAF din 1 ianuarie! Pe cine vizează noile măsuri

Author: Denisa Avram
Actualizat: 19 iul 2022, 20:55
Amenzi drastice din partea ANAF

De la începutul anului viitor un nou proiect de Ordonanţă de Urgenţă al Ministerului de Finanţe ar putea aduce vremuri grele pentru operatorii economici.

Luni seara, a fost publicat un proiect de Ordonanță de Urgență de la Ministerul Finanţelor. Măsurile propuse includ obligaţia operatorilor economici de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale. Astfel, datele fiscale vor fi trimise direct către ANAF.

Pe cine vizează noile măsuri

Dacă nu vor respecta aceste noi prevederi, proprietarii de firme riscă sancţiuni drastice începând cu 1 ianuarie şi 1 februarie, în funcţie de categoria de contribuabil.

Proiectul Ministerului de Finanţe menţionează existenţa unor întârzieri faţă de calendarul care vizează conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF. În prezent, se înregistrează un decalaj de circa 4 luni, pentru operatorii economici încadraţi în categoria marilor contribuabili şi de circa 2 luni pentru operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii şi mici.  

Sancţiuni drastice pentru operatorii economici

Operatorii economici riscă aplicarea de sancţiuni drastice dacă nu vor pune în aplicare conectarea aparatelor de marcat la sistemul ANAF.

Amenzile ar intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021 pentru categoria marilor contribuabili, iar pentru cei din categoria contribililor mijlocii şi mici începând cu data de 1 februarie 2021.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Momentan, doar o mică parte a distribuitorilor autorizaţi au obţinut suplimentul de aviz tehnic de la ICI Bucureşti.

După obţinerea acestui document este necesară parcurgerea altor etape obligatorii (implementarea în producţie a noii versiuni de soft care permite conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic şi respectiv instalarea acestui soft în fiecare aparat de marcat, prin deplasarea tehnicienilor de service la fiecare aparat de marcat).

Citeste si: Decizia de ultimă oră a Guvernului! Ce se așteaptă după Crăciun

Măsura are în vedere prelungirea cu trei luni a măsurii de suspendare a aplicării sancţiunii prevăzute de lege pentru nerespectarea obligaţiei operatorilor economici.

Amânarea va permite tuturor distribuitorilor autorizaţi să dezvolte softul, să îl testeze, să obţină supliment de aviz tehnic de la ICI Bucureşti şi să îl implementeze în aparatele de marcat.

Citeste si: Vânzarea de alcool, interzisă până pe 15 ianuarie și circulația pe timpul nopţii, interzisă între orele 21 și 6 dimineaţa. Unde se aplică măsurile?