Amenzi uriașe pentru șoferi dacă nu au aceste obiecte în mașină! Este obligatoriu prin lege din ianuarie

Autor: Diana Ghita

Conducătorii auto riscă amenzi uriașe dacă nu își echipează mașinile pentru iarnă

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Având în vedere vremea severă care a luat prin surprindere întreaga țară în urmă cu câteva zile, șoferii vor trebui să-și echipeze riguros mașinile .

Pe data de 26 ianuarie 2023, a intrat în vigoare o lege care, odată cu debutul ninsorilor, i-ar putea afecta semnificativ pe cetățeni. Conform legii, șoferi i trebuie să aibă un anumit echipament în mașină, dacă vor să evite amenzile.

Ce echipament trebuie să aibă șoferii în mașini, pentru a evita amenzile

Se știe deja că anvelopele de iarnă  sunt obligatorii în acest sezon, însă, acestea nu sunt suficiente.

Conform legii, conducătorii auto trebuie să aibă în dotarea mașinii o lopată pentru deszăpezire și un săculeț de nisip.

Dacă, la un control în trafic, românii nu vor avea asupra lor aceste obiecte, poliția îi va sancționa cu amenzi de circa 2.900 de lei, cuprinse între 9 și 20 de puncte.

Mai mult decât atât, oamenii legii pot reține chiar și certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

În schimbul lui, șoferii vor primi un document doveditor care să înlocuiască certificatul, însă aceștia nu vor mai avea dreptul de a circula pe drumurile publice.

În privința anvelopelor de iarnă, nu Codul Rutier nu stabilește un anumit termen până la care acestea trebuie să fie montate, însă, în momentul în care drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, conducătorii auto sunt obligați, prin lege, să aibă astfel de cauciucuri la mașini.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Revizuirea valabilității permiselor de conducere: Ce aduce proiectul de lege și cum îi va afecta pe șoferi

Cauciucurile de iarnă la mâna a doua nu sunt recomandate

Dacă vă gândiți să vă echipați autoturismul cu anvelope de iarnă la mâna a doua, trebuie să știți că acestea nu sunt la fel de eficiente ca cele cumpărate din fabrică. Aceste cauciucuri trebuie să se încadreze în anumite standarde pentru înainte de a fi montate și a circula cu ele pe drumurile publice. 

„Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat.

Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent. Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim.

Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută. Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a explicat Titi Aur, citat de  dcnews.ro.

Citește și: Când se schimbă cauciucurile de iarnă în 2023? Amenzi imense pentru şoferi