În cadrul inspecției, echipele ANPC au verificat 30 de operatori economici și au constatat multiple nereguli grave ce pun în pericol sănătatea și siguranța consumatorilor.
Citește și: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc
Constatări alarmante în urma controalelor
Printre principalele deficiențe identificate se numără:
-
Prezența dăunătorilor în blocul alimentar;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Suma de 250 de lei intră în plus în conturile pensionarilor, din luna aprilie 2025!
-
Utilizarea de produse și proceduri nesigure în prestarea serviciilor de alimentație publică;
-
Lipsa igienizării corespunzătoare a echipamentelor de expunere a produselor și a pavimentului;
-
Agregate frigorifice deteriorate, care nu asigură păstrarea corespunzătoare a alimentelor;
-
Lipsa informării corecte în meniuri, atât în cele scurte, cât și în cele detaliate;
-
Comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită;
-
Produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare;
-
Lipsa echipamentelor cu verificare metrologică, necesare pentru corecta măsurare a porțiilor servite clienților.
Sancțiuni dure și măsuri de protecție pentru consumatori
Ca urmare a acestor deficiențe grave, ANPC a aplicat amenzi în valoare totală de 506.000 lei și a emis 4 avertismente. De asemenea, inspectorii au dispus retragerea de la comercializare a 348,2 kg de produse alimentare considerate neconforme, pentru a preveni riscurile pentru sănătatea publică.
„Ca urmare a acestor constatări, ANPC a aplicat sancțiuni în valoare totală de 506.000 lei și a acordat 4 avertismente. De asemenea, 348,2 kg de produse alimentare au fost retrase de la comercializare pentru a preveni punerea în pericol a sănătății publice. În plus, operatorii economici care nu au remediat imediat neconformitățile au fost sancționați cu oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea acestora,” se
În plus, operatorii economici care nu au remediat imediat problemele constatate au fost sancționați cu oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor.
„ANPC va continua monitorizarea și verificarea operatorilor economici pentru a asigura respectarea normelor sanitare și de siguranță alimentară, protejând astfel drepturile consumatorilor și asigurând un mediu sigur și sănătos pentru toți cetățenii,” a declarat Cristian Popescu- Piedone, Președintele ANPC.