Amenzi usturătoare pentru persoanele care vând porci sau produse de origine animală fără aviz specializat

Autor: Catalina Giol

Persoanele care cresc porci în propria gospodărie cu scopul de a-i vinde altor persoane, fără a avea un aviz sanitar-veterinar specializat, vor fi nevoiți să achite amenzi usturătoare, a declarat ANSVSA.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat în mod public faptul că persoanele care vor vinde animale porcine crescute în propria gospodărie fără a avea un aviz sanitar-veterinar vor fi amendați. Penalizarea financiară variază între 20.000 și 40.000 de lei.

ANSVSA a impus amendarea persoanelor care iau parte în aceste activități cu scopul de a proteja consumatorii. Persoanele care cumpără produsele alimentare trebuie să se asigure că alimentele provin din spații autorizate pentru a avea siguranța că acestea nu pun în pericol sănătatea.

„Sacrificarea porcului din gospodărie și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave(...) Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate”, a declarat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor într-un comunicat de presă.

Mai mult decât atât, comercializarea animalelor și a produselor alimentare provenite de la acestea, care vin din zonele restricționate din cauza Pestei Porcine Africane este strict interzisă.

Recomandări ANSVSA pentru comercianții de produse animale

Pe lângă informarea conform căreia persoanele care vând animale sau produse de proveniență animală, fără a avea aviz specializat, vor fi amendate, ANSVSA face publice anumite recomandări în legătură cu vânzarea produselor alimentare.

Comercianții sunt obligați să solicite unui medic veterinar un consult asupra animalului în care să se verifice starea de sănătate a acestuia, să ofere sfaturi în legătură cu analizele ce trebuie efectuate înainte de sacrificare și a găsi modalități prin care animalul să fie scutit de suferință în timpul procesului de sacrificare.

Proprietarul animalului este obligat să ofere medicului veterinar crotaliile auriculare ale animalelor în maxim 7 zile de la momentul sacrificării, cu scopul de a actualiza baza națională de date.

Citeste si: Cum se prepară cea mai bună friptură de porc la cuptor? Invitații vor fi uimiți de cât este de delicioasă

Proprietarului îi este strict interzis să comercializeze sau să consume carnea care provine de la un animal încă neverificat de un medic veterinar specializat. Analiza este obligatorie și trebuie făcută atât animalelor înscrise în baza de date, cât și celor neidentificate în aceasta.

Costul unui examen variază între 25 și 95 de lei astfel: 24,99 lei pentru trichineloscopie directă, 92,82 de lei pentru digestie artificială și 49,98 de lei pentru trichineloscopie directă la porcii mistreți.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul în care analizele sunt pozitive din punct de vedere al infectării animalelor este interzisă consumarea cărnii în orice circumstanță. În cazul în care animalul este înregistrat în baza de date, proprietarul va putea fi despăgubit de către stat cu valoarea de piață a animalului.

Recomandări ANSVSA pentru personalele care doresc să cumpere produse cu proveniență animală

Specialiștii recomandă ca imediat după achiziționarea produselor acestea să fie depozitate în congelator la o temperatură de aproximativ -12˚C, sau la frigider la o temperatură între 0˚C și 4˚C.

În cazul cumpărării produselor alimentare din zone precum piețe sau târguri, consumatorii trebuie să: se asigure că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale, să verifice integritatea ambalajelor (să nu existe urme de uzură sau desfacere), să verifice inscripționarea ambalajelor cu etichete care prezintă originea cărnii, tipul acesteia, instrucțiuni de depozitare și data de valabilitate.

Cumpărătorii care doresc să achiziționeze lactatele sau produsele alimentare care conțin ingrediente precum lapte, brânză sau ouă trebuie să cumpere aceste alimente numai din spații autorizate, amenajate corespunzător și aflate sub controlul unui personal de specialitate.

Mai mult decât atât, consumatorii trebuie să fie atenți și la echipamentul comerciantului. Acesta trebuie să poarte halat de protecție, bonetă și mănuși de unică folosință pentru a evita orice posibilă îmbolnăvire.

Informații importante pentru achiziționarea și vânzarea produselor cu proveniență animală

Informații utile atât pentru consumatori cât și pentru proprietarii animalelor vor fi afișate la nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din fiecare județ şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO).

Programul medicilor veterinari va fi prelungit în perioada 29.11.2021 – 24.12.2021 și 27.12.2021 – 30.12.2021, inclusiv în weekend, cu scopul de a asigura respectarea normelor intrate în vigoare. Orarul exact al medicilor va fi afișat integral pe site-ul DSVSA, alături de datele de contact ale acestora.

Citeste si: Reteta originala de toba de acasa. Are gustul autentic romanesc

Introducerea pe teritoriul României a produselor pe bază de carne, indiferent de specia animalului, dintr-o altă țară în bagaje personale este strict interzisă.

În cazul luării la cunoștință despre orice neregulă ce ține de siguranța alimentelor cetățenii pot sesiza problema la ANSVSA, apelând numărul de telefon 0800826787.