Anul 2022 vine cu o multitudine de schimbări în diferite domenii, printre care se numără și cel profesional. Personale care sunt angajate în cadrul unei organizații din România vor beneficia de majorarea salariului minim pe economie, implementarea unor noi zile libere și alte câteva modificări.
Cu toate acestea, nu doar salariații care muncesc pe teritoriul României vor avea parte de modificări în noul an, ci și cei care lucrează în străinătate.
Românii care lucrează în străinătate riscă amenzi usturătoare
Persoanele cu cetățenie română care lucrează în străinătate sau care fac parte din categoria celor care își doresc să muncească în afara teritoriului României trebuie să ia în calcul că în cazul în care nu respectă obligațiile din urma semnării unui contract de mediere cu un furnizor de servicii de plasare, sunt obligați să achite acestora o sumă ce
Modificările Legii nr. 156/2000, aduse prin introducerea Legii nr. 296/2021, constau în implementarea unei reguli ce implică plata unei amenzi în cazul nerespectării contractului semnat cu un furnizor de servicii de plasare. Suma care trebuie plătită nu poate să depășească 200 de euro, decât în cazul în care au fost agreate și plătite alte tarife prevăzute în contract:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Măsuri care vizează toți românii: Cele mai importante modificări fiscale din anul 2022
„ În cazul plasării în străinătate a unor lucrători cetățeni români care, după semnarea contractului de mediere, nu își respectă obligațiile ce decurg din acesta, lucrătorii sunt obligați să achite o sumă reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate de către agentul de plasare sau de către furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă, în baza documentelor justificative, fără ca această sumă să depășească 200 euro/lucrător, cu excepția cazului în care au fost agreate contractual și plătite alte sume ”, se arată în documentul legislativ.
Informații aferente ofertelor de muncă din străinătate.
Furnizorii și agenții de servicii de plasare au ca scop principal punerea în legătură a cetățenilor români care doresc să muncească în străinătate cu angajatorului al cărui sediu se află în afara teritoriului României.
- datele de identificare ale angajatorului străin, inclusiv domiciliul fiscal al acestuia;
- durata ofertei;
- funcția, meseria sau ocupația;
- durata angajării în luni/zile;
- condițiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;
- durata maximă a timpului de muncă și durata minimă a repausului periodic;
- remunerația brută și netă, tariful orar și/sau salariul lunar brut și net, moneda în care se efectuează plata, modalitățile de plată și datele de plată a salariului;
- sporuri, ore suplimentare și alte drepturi salariale;
- durata minimă a concediului de odihnă anual plătit, modul de acordare și drepturile bănești aferente concediului de odihnă, prevăzute în legislația statului de primire.
Citeste si: Ce salarii se majorează în 2022. Ce are în plan Guvernul Ciucă
Obligațiile furnizorilor de plasare
Angajații care lucrează în afara teritoriului României și care încheie un contract legal cu furnizorii de plasare nu sunt singurii care trebuie să respecte anumite obligații. Conform ultimelor modificări legislative ale anului trecut, agenții care oferă servicii de plasare sunt obligați să respecte anumite condiții, printre care se numără: verificarea deținerii tuturor actelor și documentelor personale necesare angajării, asigurarea transportului lucrătorilor în țara de destinație prin intermediul firmelor autorizate de transport călători și informarea muncitorilor despre condițiile și regulile speciale de intrare în statul de destinație.
În cazul nerespectării acestor condiții prevăzute de contract, furnizorii de plasare riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 5.000 și 40.000 de lei, în funcție de gravitatea situației. Pe lângă toate acestea, conform ultimelor modificări legislative ale anului 2021, lucrătorii români care muncesc în străinătate vor putea beneficia de măsuri de protecție pentru majoritatea țărilor de destinație din lume.