Amenzi usturătoare pentru șoferii care fac asta! Este complet interzis prin lege

Author: Lavinia Medrea

Este complet interzis prin lege

Sursa: PixaBay

Un obicei la care șoferii apelau foarte des va fi de acum amendat drastic, conform legii. Iată despre ce este vorba!

Șoferii care își spală mașinile pe domeniul public riscă să primească amenzi usturătoare, conform legii, în funcție de zonă și de localitate.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care fac asta

OG 43/1997 privind regimul drumurilor menționează următoarele:

„Pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (…) și curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe (…)”.

Citește și: Vești bune pentru șoferii din România! Vor putea conduce mai multe tipuri de vehicule dacă dețin această categorie

Conform legii, se amendează și circulația cu autovehiculul murdar pe drumurile publice. Mașina trebuie spălată într-un loc special amenajat sau în propria curtea proprie, dacă se dorește economisirea unor sume de bani folosite pentru spălarea propriului vehicul.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Consiliul Local din Cluj-Napoca a decis, prin Hotărârea 191/2009, amendarea persoanelor care își spală mașinile pe domeniul public. Suma este cuprinsă între 500- 1.000 de lei dacă îți speli mașina în fața sau în spatele blocului.

Citește și: Șoferii vor risca amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu vor respecta aceste reguli. Nicușor Dan a luat decizia. Despre ce este vorba?

În Capitală, șoferii care aleg să-și igienizeze mașina pe domeniul public riscă să primească amenzi cuprinse între 200- 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, suma amenzii se poate ridica și la 1.000 de lei. 

Amenzi pentru persoanele care fac grătar în spatele blocului

Un alt obicei practicat de ani de zile este grătarul în spatele blocului. Așadar, pe un domeniu public, unde este aglomerat.

Conform Legii 54/2022, privind desfășurarea activităților de picnic, există numai câteva zone unde poți face grătar. Este vorba despre zonele special amenajate pentru activitățile de picnic, acestea aparținând domeniului public ori privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale, dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea activităților de picnic și în care aprinderea focului este permisă.

Este interzis să faci grătar în alte locuri decât cele menționate în lege.

Conform Legii 54/2012, este interzisă  „desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/sau a zonelor indicate pentru acestea”, iar amenzile sunt cuprinse între 1.000- 3.000 de lei.