În sezonul rece, șoferii sunt obligați să își echipeze mașinile corespunzător pentru condițiile de drum. Chiar dacă nu este o dată limită până la care conducătorii auto să își monteze cauciucurile de iarnă, polițiștii atrag atenția că șoferii care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă și polei riscă amenzi usturătoare.
Cât este amenda pentru șoferii care nu au cauciucuri de iarnă în 2021?
Montarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie în sezonul rece.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul
Poliția Rutieră atenționează că reprezintă contravenție conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, dacă acesta nu este echipat cu anvelope de iarnă. Contravenția este încadrată în clasa a IV-a, ceea ce înseamnă că șoferii pot primi între 9 și 20 de puncte-amendă. Cum punctul de amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, șoferii care încalcă legea pot primi amenzi între 1.305 și 2.900
lei. Mai mult decât atât, cei care nu au cauciucuri de iarnă vor rămâne și fără certificatulul de înmatriculare, acesta fiind reținut de către Poliția Română.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Legea cauciucurilor de iarnă. La ce riscuri se expun cei care nu își echipează corespunzător mașinile?
Autoritățile atrag atenția că riscurile sunt foarte mari pentru toți cei care aleg să nu își echipeze corespunzător mașinile. Iarna, multe dintre accidentele rutiere sunt provocate de șoferi care nu au montante anvelope de iarnă.
Cu toate că nu există o dată clară la care șoferii să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, este recomandat ca acest lucru să se întâmple în jurul datei de 1 noiembrie. Chiar dacă drumurile nu sunt acoperite cu zăpadă, scăderea temperaturii poate face ca anvelopele de vară să nu mai ofere atât de multă siguranță.
Atunci când temperaturile coboară sub 6 grade, cauciucurile de vară nu mai sunt atât de eficiente. Distanța de frânare se mărește considerabil, iar aderența scade, lucru care crește riscul de producere a accidentelor rutiere.
Citeste si: Cum să pregătești mașina pentru iarnă: 10 lucruri pe care să le faci înainte să dea înghețul