Amenzile pentru cei care nu respectă regulile impuse în Delta Dunării se vor majora începând din noiembrie, iar unele dintre ele vor crește chiar de 100 de ori. În acest fel, autoritățile își propun să îi determine pe oameni să respecte normele impuse în Delta Dunării, astfel încât mediul să fie protejat. Care sunt sancțiunile?
Reguli speciale în Delta Dunării. Ce amenzi riscă turiștii care le încalcă?
Turiștii care se află în Delta Dunării trebuie să știe că există o serie de reguli pe care trebuie să le respecte. Aceleași reguli se aplică și pentru localnici, iar în cazul în care nu le respectă, amenzile sunt usturătoare.
Pentru că, de cele mai multe ori, regulile erau ignorate, autoritățile au decis să majoreze amenzile chiar și de 100 de ori. Astfel, HG 1.194/2022 publicată în Monitorul oficial prevede ca din luna noiembrie, amenzile să crească.
Este interzis și accesul şi circulaţia cu mijloace navale sau rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de administraţia acesteia, faptă pedepsită cu amenzi cuprinse între 1,000 și 5,000 de lei.
De asemenea, este pedepsită și nerespectarea regulilor de navigaţie şi circulaţie.Autoritățile au precizat că nu este permisă nici debarcarea pasagerilor sau turiștilor la mal natural, iar cei care vor face acest lucru riscă amenzi între 3,000 și 6,000 de lei. Acest lucru este permis doar dacă apar situații care impun o astfel de măsură.
Turiștii care ajung în Delta Dunării trebuie să știe că nu au voie să campeze în alte zone decât cele aprobate, iar dacă nu vor respecta aceste norme și vor filma sau fotografia zonele în scop comercial, atunci riscă să
fie sancționați cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cei pasionați de pescuit care vor să meargă în Delta Dunării nu au voie să pescuiască sportiv sau recreativ în zonele interzise sau în timpul perioadelor de prohibiție, faptă pentru care riscă între 3.000 și 6.000 de lei amendă.
O altă regulă care se aplică în Delta Dunării este păstrarea liniștii în zonele de cuibărit sau de adăpost ale păsărilor ori ale altor animale sălbatice. Aceste zone vor fi semnalizate corespunzător, iar cei care vor face zgomot riscă între 5.000
la 10.000 de lei amendă.Majorarea amenzilor are ca scop protejarea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”. Până în prezent, amenzile erau foarte mici, astfel că regulile erau încălcate des de turiști, dar și de localnici.
Citeste si: Care este, de fapt, cel mai lung fluviu din lume și ce loc ocupă Dunărea