Amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță sau vorbitul la telefon ar putea să se dubleze din 2024. Ce riscă șoferii care nu respectă regulile

Author: Laura Macovei
Actualizat: 09 dec 2023, 14:14

Amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță sau vorbitul la telefon ar putea să se dubleze din 2024

 
Sursa: PixaBay

Potrivit legislației rutiere, șoferii vor trebui să fie extrem de atenți la anumite detalii în momentul în care se urcă la volan, începând cu 2024. În caz contrat, aceștia riscă amenzi usturătoare.

Șoferii vor trebui să acorde o atenție sporită anumitor reguli începând cu 2024, riscând în caz contrar să fie amendată. 

Amenzile ar putea să cunoască o creștere semnificativă, iar cele mai mici încălcări ale regulilor de circulație îi vor afecta considerabil pe șoferi, din punct de vedere financiar. 

Ce riscă șoferii care nu poartă centura de siguranţă sau vorbesc la telefon în timp ce conduc

Potrivit legislației rutiere actuale, punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Cu toate acestea, valoarea punctului de amendă a rămas neschimbată la 145 de lei timp de mai mulți ani. În prezent, autoritățile iau în considerare ajustarea valorii punctului de amendă în mod direct proporțional cu salariul minim existent în România în prezent. Acest lucru ar putea conduce la o creștere a punctului de amendă până la 330 de lei începând cu anul viitor, adică de peste două ori mai mult decât valoarea actuală.

Spre exemplu, în cazul nepurtării centurii de siguranță, o încălcare sancționată cu 3 puncte de amendă, costul actual al amenzii este de 435 de lei. Cu implementarea creșterii propuse a punctului de amendă începând din 2024, suma de plată ar urma să se ridice la 990 de lei. Aceeași metodă de calcul ar putea fi aplicată și în cazul tuturor celorlalte contravenții în trafic.

Citește și: Ce salariu areun șofer de TIR în România, comparativ cu veniturile obținute de șoferii din Germania

În ceea ce privește vorbitul la volan, ne-am putea aștepta să plătim 2.600 de lei, în timp ce pentru contravențiile încadrate în clasa 5, sancționate cu 100 de puncte de amendă, suma ar putea atinge 33.000 de lei.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Clasele de sancţiuni sunt:

 

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

 

Încă rămâne de văzut dacă va fi adoptată în cele din urmă ordonanța propusă de Ministerul de Interne.

România, pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România au loc zilnic nu mai puțin de 70 de  accidente rutiere.

Citește și: Când echipăm mașina cu anvelopele de iarnă? „Atenție! Doar aceste anvelope sunt omologate pentru a fi folosite iarna” Ce riscă șoferii care nu respectă obligațiile

În 2022 au avut loc zilnic, în medie, aproximativ 76 de accidente, ceea ce înseamnă aproape 30.000 de accidente în toată țara. 

Cele mai multe accidente s-au produs în Capitală, urmată apoi de județele Iași, Cluj, Constanța și Mureș.

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.