Amiabila - in ce conditii se aplica si ce ai de facut?

Autor: B.M.
Actualizat: 24 nov 2020, 18:15

Constatarea amiabila a venit in ajutorul soferilor pentru a-i scuti de drumul si de pierderea timpului la sectiile de politie.

In cazul in care este vorba de o tamponare usoara, sau chiar un accident mai serios, dar in care soferii implicati cad de comun acord, aceasta ramane varianta cea mai usoara de solutionare a unui accident auto. Trebuie sa cunosti insa conditiile in care poti apela la constatarea amiabila si care sunt pasii de urmat in cazul ei.

Ce este constatarea amiabila?

Potrivit Legii Raspunderii Civile Auto (RCA), constatarea amiabila este un proces simplificat de constatare a daunelor fara a fi implicata Politia Rutiera pentru intocmirea documentelor de constatare. In baza unui formular tipizat, aceasta poate poate fi intocmita de catre cei doi soferi implicati in accidentul auto. Formularul de constatare amiabila este oferit de asiguratori in momentul incheierii RCA-ului obligatoriu. In caz de accident rutier, RCA-ul ii confera prejudiciatului statutul de beneficiar al serviciilor asiguratorului. Constatarea amiabila se prezinta ca doua foi identice autocopiative. Soferii autovehiculelor implicate in accident completeaza in formularul de constatare amiabila:

informatii legate de data si locul producerii accidentului;

circumstantele producerii accidentului;

schita accidentului;

datele de identificare ale persoanelor implicate;

datele autovehiculelor implicate;

datele societatilor de asigurare RCA.

Dupa completare si semnare, soferi implicati raman cu cate un exemplar, ambele avand aceeasi valoare juridica.

Cand poti face constatare amiabila?

Sunt cateva conditii ce trebuie sa fie indeplinite pentru ca soferii implicati intr-un accident sa poata sa completeze o constatare amiabila.

Accidentul s-a produs pe teritoriu Romaniei;

Daca din accident au rezultat numai pagube materiale;

Daca accidentul nu s-a soldat cu victime;

Daca in accident au fost implicate numai doua vehicule;

Daca ambele masini implicate au RCA-ul valabil.

Daca in urma accidentului nu au rezultat si alte pagube materiale, in afara de cele ale vehiculelor implicate in accident;

Completarea si semnarea formularului nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor de vehicule. De aceea, pentru completarea si depunerea lui este esential ca ambele parti implicate in accident sa fie de acord asupra firului de desfasurare a evenimentului.

Formularul de constatare amiabila este valabil si in cazul In care unul dintre vehicule este stationat sau parcat.

Daca accidentul nu respecta unul din conditiile de mai sus, intocmirea constatarii amiabile este imposibila. In acest caz, soferii implicati sunt obligati sa instiinteze politia pentru a solutiona cazul.

Cum decurge procesul de despagubire RCA?

Dupa ce ai completat formularul de constatare amiabila de accident, trebuie sa urmezi urmatorii pasi pentru a deschide un dosar de daune care sa iti permita sa iti repari masina.

  1. Conducătorul auto care trebuie sa fie despagubit va depune formularul la societatea la care este asigurat celalalt conducator auto. Totodata, asiguratul este obligat sa informeze societatea de asigurare despre producerea accidentului. Mai departe, acesta isi va repara masina in baza politei CASCO, daca are. Daca nu, cheltuielile vor fi suportate personal.
  2. Se depune cererea de despagubire pentru deschiderea dosarului de dauna. Dreptul la despagubiri este stabilit de asiguratorii RCA. Odata cu depunerea formularului se elibereaza si documentul de introducere in reparatie a vehiculului. Cu aceasta dovada, masina se poate lasa in service pentru reparatie.

Spre exemplu, daca ai o masina Mercedes, iar piesele ce necesita a fi inlocuite costa foarte mult, e posibil ca service-ul sa stabileasca de comun acord cu asiguratorul sa apeleze la piese din dezmembrari Mercedes. Ramane la alegerea asiguratorului de unde alege sa le cumpere, fie din piete auto, fie de pe site-uri ca dezmembrarisipieseauto.ro. Acest lucru poate fi insa irelevant, atata vreme cat rezultatul final al reparatiei este unul de calitate.  

  1. La cererea soferului pagubit, asiguratorul RCA comunica valoarea maxima de despagubire in termen de 7 zile. De asemenea, pagubitul poate solicita inlocuirea temporara a masinii, dar si decontarea cheltuielilor legate de transportul vehiculului avariat.
  2. Asiguratorul RCA este obligat sa raspunda in termen de 30 zile cu o oferta de despagubire sau cu refuzul de despagubire si motivele acestuia. In caz contrar, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.
  3. Dupa acceptarea ofertei de despagubire asiguratorul, RCA efectueaza plata in termen de 10 zile.

Chiar daca intocmirea unei constatari amiabile este mai la indemana, tine minte: nu esti obligat sa inchei o constatare amiabila daca nu ai incredere in celalalt sofer implicat in accident sau in firma la care acesta este asigurat. Te poti adresa politiei pentru solutionare indiferent cat de minor este accidentul sau daca nu cazi de comun acord cu soferul.