Amiabila se va putea face online! Noile reguli pentru polițele RCA din 10 septembrie de care trebuie să știe toți șoferii

Autor: Lavinia Medrea

Pe 10 septembrie vor deveni valabile noile reguli pentru polițele RCA, iar una dintre ele are legătură cu amiabila făcută atunci când are loc un accident,

Din 10 septembrie, șoferii vor putea face amiabilă online. Iată și cât vor costa asigurările.

Noile reguli pentru polițele RCA, aplicate din 10 septembrie

Începând de sâmbătă, 10 septembrie, intră în vigoare noile reguli RCA. În acest sens, amiabila se va putea face și online prin intermediul unei aplicații destinate special pentru această constatare.

Formularele vor fi completate și pe telefon, relatează România TV.

Conform ASF, formularul electronic va conține aceleași informații precum cel de hârtie, având aceeași valoare juridică. Semnăturile celor doi conducători auto vor fi preluate de telefonul de pe care se completează actele.

Citeste si: Amenzi de 4.500 de lei și pedeapsa cu închisoarea pentru șoferi. Ce regulă nu trebuie încălcată

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Formularul electronic pentru amiabilă va fi pus la dispoziția publică pe 15 septembrie. 

Măsura a fost luată după ce s-a constatat că dezvoltarea bazei tehnice de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României mai cere ceva timp.

Reguli pentru mașinile oferite la schimb pe perioada de reparație

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor

legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”, au declarat reprezentanţii ASF într-un comunicat de presă.

Citeste si: Se schimbă asigurările RCA din toamnă. Aceste polițe RCA dispar începând cu data de 8 septembrie 2022

„Vechea normă prevedea un algoritm de calcul al acelei perioade, care presupunea numărul de ore rezultate din devizul de reparație împărțit la 4.

De exemplu, la 20 de ore de reparație rezultau 5 zile de închiriere a mașinii. S-a renunțat la acel algoritm pentru că era unul incorect și nu cuprindea în realitate perioada de indisponibilizare a mașinii și apăreau multe litigii în instanță. Apărea următoarea situație în practică: mașina era indisponibilizată în service 18 zile, interval în care erau incluse timpul de livrare a pieselor sau perioada weekendurilor, când nu se lucrează.
Pentru a putea încasa contravaloarea închirierii mașinilor la schimb service-urile auto majorau prețul de închiriere pentru ca cele 5 zile decontate de asigurători să acopere de fapt cele 18 zile de închiriere efectivă a vehiculului pus la dispoziția clientului păgubit în accident”
, au explicat, pentru Adevărul, surse din piața de asigurări.