Amiba „devoratoare de creier” a mai făcut o victimă! Un bărbat a murit după ce s-a întors din vacanță

Author: Lavinia Medrea

Un bărbat a murit după ce s-a întors din vacanță

Sursa: PixaBay

Coreea a identificat primul său caz de infecție cu Naegleria fowleri. Un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a murit la 10 zile după ce a prezentat simptome ale acestei infecții rare, dar extrem de letale, este suspectat că a fost expus la amiba „devoratoare de creier” în Thailanda.

Agenția coreeană de control și prevenire a bolilor (KDCA) a confirmat, luni, că bărbatul coreean, care a stat în Thailanda timp de patru luni înainte de a intra în Coreea pe 10 decembrie, a murit după ce a fost infectat cu Naegleria fowleri (n.r.: amiba „devoratoare de creier”), relatează Korea Times.

Amiba „devoratoare de creier” a mai făcut o victimă

Amiba „devoratoare de creier” a mai făcut o victimă
[Sursa: PixaBay]

Pacientul a început să prezinte simptome de meningită precum dureri de cap, febră, vărsături, dificultăți de vorbire și rigiditate a gâtului, în seara sosirii sale, și a fost transferat la o cameră de urgență a doua zi.

După ce a fost declarat mort pe 21 decembrie, autoritățile sanitare au efectuat teste suplimentare pentru a confirma cauza exactă a decesului, care s-a dovedit a fi o infecție cu Naegleria fowleri.

Citește și: Pneumonia misterioasă a făcut noi victime- 6 persoane au murit. S-a descoperit cauza îmbolnăvirilor

Acesta este primul caz oficial de infecție cu Naegleria fowleri în Coreea. KDCA nu a descoperit încă calea exactă de transmitere, dar a precizat că înotul în apă contaminată sau clătirea nazală cu apă nesigură sunt principalele cauze de infectare.

Ce este Naegleria fowleri, amiba „devoratoare de creier”

Naegleria fowleri este o amibă unicelulară, care se găsește în mod obișnuit în apa dulce caldă, cum ar fi lacurile, râurile și iazurile. Aceasta poate pătrunde în corpul uman prin nas și provoacă o infecție rară a creierului, numită meningoencefalită amibiană primară (PAM).

Rata de fatalitate a PAM depășește 97%, dar infecția nu se răspândește între oameni.

Citește și: Epidemia de rujeolă a făcut sute de victime! Peste 600 de persoane au murit din cauza infecției. Unde s-a găsit focarul

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

După ce protozoarul a fost descoperit pentru prima dată în 1965 de către patologul australian Malcom Fowler, până în 2018 au fost identificate în total 381 de cazuri de infecție cu Naegleria fowleri în întreaga lume. În Statele Unite, doar patru din totalul de 151 de persoane infectate cunoscute au supraviețuit până în 2020.

Shin Ho-joon, microbiolog la Universitatea Ajou, a declarat că, odată ce un pacient este infectat cu Naegleria fowleri, șansele de supraviețuire sunt extrem de mici, deoarece boala progresează rapid.

„Diagnosticul preventiv al infecției este foarte dificil, deoarece simptomele timpurii sunt similare cu cele ale unei răceli obișnuite. Iar în momentul în care pacientul prezintă simptome mai vizibile, cum ar fi rigiditatea gâtului, în următoarele zile poate apărea pierderea cunoștinței, coma sau decesul”, a declarat expertul. „De aceea, în cele mai multe cazuri, infecția este detectată post-mortem”.

„Nu există un tratament eficient sau un vaccin împotriva acesteia”, a mai precizat Shin Ho-joon.

Persoanele care călătoresc în străinătate ar trebui să fie prudente, deoarece există un număr tot mai mare de infecții în țări precum Statele Unite, națiunile din Asia de Sud-Est și unele țări europene.

„Pe măsură ce temperaturile cresc în lacuri și râuri din cauza încălzirii globale, cazurile sunt identificate mai frecvent în statele sudice din SUA, cum ar fi Florida și Texas. De asemenea, se presupune că un număr semnificativ de cazuri se înregistrează în America de Sud și în China, dar acestea sunt rareori raportate oficial”, a mai adăugat microbiologul.

 

Taguri: