Amza Pellea ar fi împlinit azi 91 de ani. Ce roluri l-au consacrat pe marele actor

Author: Andreea Sarpe
Actualizat: 07 ian 2023, 00:05

Amza Pellea ar fi împlinit 91 de ani

Sursa: Facebook Oana Pellea

În urmă cu 91 de ani, pe data de 7 aprilie, se năștea actorul Amza Pellea.

Ziua de 7 aprilie ne duce cu gândul la mult îndrăgitul Amza Pellea sau „Nea Mărin„, așa cum a rămas întipărit în memoria a milioane de români. Să ne amintim azi, în ziua în care marele actor ar fi împlinit vârsta de 91 de ani, de rolurile celebre care l-au consacrat și care au adus atât de multă bucurie în sufletele și în casele românilor.

Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931 la Băilesti, județul Dolj

Marele actor Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931 la Bailești, județul Dolj. Chiar dacă destinul i-a fost curmat mult prea devreme, memoria acestuia este încă vie în sufletele oamenilor grație rolurilor celebre din filmele în care a jucat.

Citeste si: Omagiu pentru Amza Pellea!

Născut la Băilești, intr-o familie cu cinci copii, Amza Pellea va rămâne mereu un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului si cinematografiei românești.

A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova, urmând apoi Institutul de Arta Teatrala și Cinematografică din București, ale cărui cursuri le-a absolvit in anul 1956, an în care a debutat pe scena Teatrului Național din Craiova. Au urmat apoi Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a remarcat ca fiind unul dintre cei mai talentați actori români.

În viața personală marele actor Amza Pellea a fost căsătorit timp de 25 de ani, din 1958 până la moartea sa în 1983, cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova. Cei doi au avut o fiică, Oana Pellea care a devenit la rândul ei actriță, ducând mai departe talentul moștenit de la tatăl ei.

Citeste si: Drama nestiuta a lui Amza Pellea! Marele actor a trebuit sa urmareasca incinerarea parintelui sau: "In momentul in care a fost bagat in foc, cadavrul tatalui s-a ridicat pentru o clipa. A albit pe loc!"| DEZVALUIRI

În urmă cu cinci ani aceasta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj emoționant și dureros în același timp prin care îi ruga pe toți cei care l-au îndrăgit pe Amza Pellea să aprindă o lumânare pe data de 7 aprilie în memoria marelui actor.

”7 aprilie s-a născut tata. Tata… Amza… Ipu… Mihai… Manlache… Marin… Decebal… Costache… Prea multe nume… Nici nu poți să le ții minte… Vreo 60 pe peliculă… Vreo 80 pe scenă… – Unde ești? îl întreb.

Răspunde dintr-un buchet de busuioc sau dintr-o boare, sau dintr-un rasarit, sau… – Aici, fata mea! E aici. Cu mine, lângă mine, în mine. Îmi curge în sânge o legendă. Ce am făcut a merita așa ceva? Nimic! O fi o întâmplare întâmplătoare. A plecat din această lume foarte mirat că îl iubea lumea. Se uita după perdea la cozile din fața casei. Cozi de necunoscuți, care așteptau să intre să-i spună: Sănătate! Era mirat și ne-a întrebat cu voce tare: «De ce m-or iubi oamenii ăștia? N-am făcut nimic pentru ei».
Așa era Amza. Un munte de frumos și de modestie. Un ocean de bun-simț. Aprindeți o lumânare sau un gând bun pentru sufletul lui cald ca o pâine scoasă din ţest. Vă mulțumesc frumos”,
a scris actrița pe pagina de socializare.

În ce roluri a jucat Amza Pellea

Fie că vorbim de Decebal, Mihai Viteazul sau Nea Mărin Miliardar, toate ne duc cu gândul la marele nostru actor Amza Pellea și la felul memorabil în care a interpretat toate rolurile celebre care l-au consacrat și care l-au adus în sufletele românilor. „Timpul șterge… Da, dar el știe să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut…”, așa îi plăcea marelui actor să spună.  

Amza Pellea a avut numeroase roluri celebre pe care le-a jucat atât pe scena Teatrului din Craiova cât și pe scenele teatrelor din București. Personajele istorice( Vladica Hariton, Voievodul Basarab din Croitorii cei Mari din Valahia, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul),  personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58, Manole din Somnoroasa aventură), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie), toate acestea sunt doar o mica parte din rolurile celebre pe care le-a jucat marele actor.

Citeste si: Oana Pellea dezvaluie extraordinara poveste de dragoste a parintilor sai: "Lui i s-a parut ceva incredibil. Cred si eu! Sa gasesti o gagica in copac, la 11:30 noaptea..."

În conștiința publicului va rămâne mereu ”Nea Mărin”, unul dintre rolurile celebre pe care le-a avut în filmul „Nea Mărin miliardar”, un film de comedie in regia lui Sergiu Nicolaescu și care se afla pe locul 1 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

O mica parte a filmografiei, în ordine cronologică, așa cum apare pe Wikipedia.

Dragul meu anonim

Alarmă în munți  (1955)

Setea  (1960)

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Darclée  (1961)

Celebrul 702  (1962)

Tudor  (1963)

Pisica de mare  (1964)

Camera albă  (1965)

Neamul Șoimăreștilor  (1965)

Răscoala  (1966)

Haiducii  (1966)

Dacii  (1967)

Columna  (1968)

Războiul domnițelor  (1969)

Mihai Viteazul  (1971)

Atunci i-am condamnat pe toți la moarte  (1972)

Puterea și adevărul  (1972)

Săgeata căpitanului Ion  (1972)

Ciprian Porumbescu  (1973)

Ultimul cartuș  (1973)

 

 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.