Anul universitar 2022-2023 începe pe data de 3 octombrie 2022, atât pentru studenții înscriși la facultăți de stat, cât și pentru cei de la privat. Noul an universitar începe, de această dată, fără Ministrul Educației, având în vedere că Sorin Cîmpeanu a demisionat din această funcție după ce a fost acuzat de plagiat.
An universitar 2022-2023. Facultățile din România nu se află în topurile internaționale
La început de an universitar 2022-2023, datele oficiale arată că facultățile din România nu se regăsesc pe listele cu facultăți de top la nivel mondial. Mai exact, în top 1000 QS World University Rankings 2023 nu se află nicio universitate din România, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București situându-se în intervalul 1001-1200, potrivit adevarul.ro.
Mai mult decât atât, la început de an universitar 2022-2023, studenții se confruntă în continuare cu lipsa locurilor în cămine, dar și cu probleme legate de subvențiile pentru transport.
Un bloc cu 10 etaje pentru elevi va fi construit de Universitatea Politehnica București și ar putea fi gata într-un interval de un an și jumătate.
Pe lângă aceste probleme, demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, face și mai grea adoptarea proiectului de lege privind schimbările de la nivelul învățământului superior, astfel că nu se știe în ce măsură vor apărea modificări în favoarea studenților, în perioada următoare.
Citeste si: Cine îi ia locul lui Sorin Cîmpeanu în fruntea ministerului Educației. Propunerea PNL
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Facultățile care se află în topul preferințelor studenților
Potrivit datelor oficiale, în anul universitar 2020-2021, cele mai multe locuri au fost ocupate la specialități din domeniul „Inginerie, prelucrare și construcții”, „afaceri, administrație și drept”, dar și „sănătate și asistență socială”. Astfel, aceste facultăți se află în topul preferințelor studenților.
Institutul Național de Statistică arată că, în ultimii ani, numărul studenților înscriși la studii de licență a scăzut.
În scădere este și numărul profesorilor universitari, astfel că numărul acestora a coborât sub 26.000 de cadre didactice.
Cum se vor desfășura cursurile în anul universitar 2022-2023?
În anul universitar 2022-2023, cursurile se vor putea desfășura atât online, cât și cu prezență fizică. Fiecare universitate va avea propriul său mod de a-și organiza activitatea. După ce în spațiul public au apărut discuții cu privire la trecerea în online pe perioada iernii pentru a face economie la căldură, Universitatea din București a precizat că activitățile online nu trebuie să depășească 25% din totalul unui program de studiu și că vor fi și universități unde cursurile se vor desfășura cu prezență fizică 100%.
„În cadrul Universității din București sunt facultăți care își vor derula cursurile cu prezență fizică 100% – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială sau Facultatea de Geografie, de exemplu. Sunt și facultăți care optează pentru a include în anul universitar 2022-2023 activități didactice în format online, fără a depăși 25% din programul de studiu. Dar pentru aceasta poate fi un cumul de argumente. Susții cursuri sau alte activități didactice online pentru că, pe de o parte, asiguri calitatea educației dar, în egală măsură, este o perioadă mai lejeră a anului universitar, cum sunt sărbătorile de iarnă. Sau, spre exemplu, la studiile de master, unde studenții doresc mai mult online, pentru că au și un job. Dar motivul „să facem economie” nu poate fi un argument de sine stătător.”, a precizat Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Universității din București.