ANAF, anunț important pentru românii care câștigă bani din rețelele de socializare. Ce riscă persoanele care nu își declară veniturile

Author: Amalia Georgescu

ANAF anunță că cei care obțin venituri din rețelele de socializare trebuie să declare banii la stat 

Sursa: Pexels.com

Șeful ANAF, Lucian Heiuş, a ținut să le transmită un mesaj celor care obțin venituri din rețelele de socializare. Cum pot fi pedepsiți cei care nu declară banii obținuți și când trebuie să facă acest lucru?

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va derula și în acest an controale pentru a-i depista pe cei care obțin venituri din rețelele de socializare, dar nu plătesc impozit pentru banii care le intră în cont. Ce anunț a făcut șeful ANAF, Lucian Heiuş? 

Ce trebuie să facă persoanele care obțin venituri din rețelele de socializare? 

Șeful ANAF, Lucian Heiuş, a subliniat că persoanele care obțin bani din rețelele de socializare trebuie să își declare veniturile la stat.

Cei care se află într-o astfel de situație pot face acest lucru în luna mai a anului 2023, atunci când trebuie depusă declarația unică. Astfel, cei care fac bani din online își pot declara veniturile și pot plăti impozitul pentru acestea.

„Pentru toţi cei care sunt români şi obţin venituri din aceste reţele de socializare, este mecanismul foarte clar, avem ghiduri, le pot vedea pe site-ul ANAF-ului ce trebuie să facă, practic, toţi cei care obţin venituri de pe rețelele de socializare, în luna mai, când se depune declaraţia unică, trebuie să depună declaraţia unică pentru persoane

fizice, dacă sunt persoane fizice, să își declare veniturile şi să își plătească impozitul pentru venitul obținut.

Aşa cum un muncitor sau un miner care lucrează la mină Hunedoara i se retine lună de lună impozit pe salariu, aşa şi, îl numesc un șmecher care obține bani de pe rețelele de socializare ar trebui să declare şi să plătească impozit. Dacă nu face acest lucru, noi trebuie să îl prindem şi să îl impozităm cu penalitățile aferente.”,

a precizat șeful ANAF, Lucian Heiuş, potrivit g4media.ro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Noi schimbări în ceea ce privește închirierea locuințelor. Regulile de care trebuie să țină cont proprietarii

Ce s-a întâmplat anul trecut cu cei care nu și-au declarat veniturile la stat? 

Declararea veniturilor la stat este o obligație pe care o au inclusiv cei care obțin bani din rețelele de socializare. Lucian Heiuş, șeful ANAF, a precizat că în urma controalelor care au avut loc anul trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a confiscat mai multe milioane de lei de la cei care nu au declarat aceste venituri. Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a ținut să sublinieze că e foarte important ca oamenii să nu trateze cu indiferență acest aspect și să înțeleagă că este esențial să își plătească aceste taxe și impozite.

„Foarte mulţi din cei pe care multă lume îi vede şi îi urmăreşte pe aceste reţele sunt oameni care de bună voie plătesc aceste impozite şi taxe, dar sunt şi alții care nu au vrut să facă acest lucru şi mulţi dintre ei anul trecut şi-au luat milioane de lei. Sunt milioane de lei pe care le-am luat ca şi impozit, multe milioane de lei”, a completat șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, potrivit sursei citate anterior. 

Astfel, influencerii, dar și persoanele care își desfășoară activitatea în mediul online sau pe rețelele de socializare și obțin venituri din aceste surse trebuie să știe că în luna mai 2023 trebuie să completeze declarația unică și să îți declare veniturile la stat. 

Citește și: Unde poți găsi magazinele ANAF. Se vând produse cu prețuri care încep de la 1 leu