ANAF anunță amenzi usturătoare din 25 mai! Românii sunt datori 2 miliarde de lei la stat

Autor: Madalina Maftei

ANAF a prezentat vineri noi date cu privire la evaziune fiscală record din România și a făcut apel către populație să-și plătească taxele și impozitele.

Românii vor fi buni de plată dacă nu-și achită dările la stat până pe 25 mai. Șeful ANAF a anunțat vineri în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a mai precizat că încasările de pe urma declarației 212 ar putea ajunge anul acesta la 2 miliarde de lei. 

Românii trebuie să plătească 2 miliarde de lei la stat

”Cu permisiunea dumneavoastră aş vrea doar să mai reamintesc contribuabililor persoane fizice că 25 mai este ultima zi de depunere a declaraţiei unice 212. Avem depuse până acum este 530.000 de declarații. Noi ne aşteptăm să fie undeva în jur de 800.000. Este o declaraţie pe care persoanele fizice trebuie să o depună anual. Sper ca gradul de depunere să fie foarte mare şi îmi doresc bineînţeles şi ca gradul de conformare voluntară la plată în cazul peroanelor fizice să depășească așteptările noastre.

Dacă anul trecut am încasat undeva la 1,5 miliarde ca urmare a acestei declaraţii 212, sperăm ca anul acesta să depăşim 2 miliarde de lei”,
a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Într-un comunicat al ANAF se precizează că declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

În același timp, ANAF recomandă ca Declarația unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Amenzi între 3000 și 6000 de lei pentru cei care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat. În ce condiții pot rămâne fără ele

Formularul va trebui depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire (data depunerii declarației în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz). 

În plus, pe pagina de Facebook a ANAF şi pe canalul de YouTube vor fi publicate modele de completare a DU.

Citeste si: Faci comenzi online? Curierii sunt obligați să te raporteze la ANAF dacă faci ASTA la recepționarea comenzii. O nouă măsură a fost introdusă în Codul Fiscal