Anatomia unui scandal! Qatargate inca afecteaza UE

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 03 oct 2023, 06:10

Liderii europeni sunt disperați să oprească criza de corupție din Parlament care le distruge democrația. Este deja prea târziu?

Sursa: Facebook

Liderii europeni sunt disperați să oprească criza de corupție din Parlament care le distruge democrația. Este deja prea târziu?

Liderii europeni sunt disperați să oprească criza de corupție din Parlament care le distruge democrația. Este deja prea târziu?

A fost o seară de vineri seara tipic somnoroasă în sediul central al Uniunii Europene din Bruxelles. Miile de diplomați, funcționari și politicieni care se înghesuie în capitala belgiană în timpul săptămânii se îndreptau de mult spre casă pentru weekend.

Dar în birourile din oțel și sticlă ale Parlamentului European din Place Luxembourg, o dramă care zguduie însăși fundamentele democrației blocului era pe cale să înceapă.

La 9 decembrie, la lăsarea întunericului, poliția belgiană și ofițerii de securitate parlamentară s-au deplasat pe furiș pe coridoarele imaculate ale clădirii goale, sigilând camere și birouri pe măsură ce înaintau. În același timp, detectivii se pregăteau să lanseze o serie de raiduri în case și apartamente din întreaga capitală.

În orele care au urmat, au fost arestați șase suspecți, printre care Eva Kaili, un politician grec plin de farmec, în vârstă de 44 de ani, care, în calitate de vicepreședinte, era unul dintre politicienii cu cel mai înalt profil din Parlamentul European.

Parteneri in crima

Partenerul ei și fostul său șef au fost, de asemenea, reținuți. Raidurile efectuate în zilele următoare la cel puțin 20 de locuințe și birouri din Belgia, Italia și Grecia au dus la descoperirea a 1,5 milioane de euro în numerar, iar ofițerii au confiscat computere și telefoane mobile ca probe. Poliția a găsit 150.000 de euro în bancnote în apartamentul pe care Kaili îl împărțea cu partenerul ei și, într-unul dintre cele mai bizare detalii, tatăl ei a fost surprins cărând o valiză plină de bani în timp

ce părăsea hotelul Sofitel din centrul orașului.

Kaili și partenerul ei sunt acum închiși în celulele unei închisori belgiene, în timp ce investigațiile continuă. Ei se numără printre cei patru suspecți reținuți pentru acuzații preliminare de corupție și spălare de bani. Suspiciunea, conform documentelor oficiale, este că au acceptat plăți în schimbul efectuării de oferte în Parlamentul Qatarului și poate și al Marocului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Inca nu se stie tot

În timp ce detaliile presupuselor infracțiuni sunt încă sumare o săptămână mai târziu, cazul a șocat profund Uniunea Europeană. Este cel mai mare scandal de corupție care a lovit UE în aproape un sfert de secol- și, fără îndoială, cel mai grav. Puținul care se știe până acum a pus sub semnul întrebării integritatea procesului democratic care stă la baza întregului mecanism politic al celor 27 de țări ale blocului comunitar.

"Democrația europeană este atacată", a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, când s-a adresat colegilor săi în cadrul unei sesiuni de criză. De la demisia în masă a Comisiei Europene a lui Jacques Santer pe fondul acuzațiilor de fraudă din 1999, Bruxelles-ul nu a mai fost atât de grav destabilizat de un scandal de corupție.  După cum a spus joi președintele actual al Comisiei, Ursula von der Leyen: "Este dureros și trebuie să muncim din nou din greu pentru a recâștiga încrederea și încrederea."

Cu toate acestea, într-o mare măsură, criza scapă acum de sub controlul UE.

Figura colorată a lui Michel Claise, judecătorul de instrucție care instrumentează cazul, este cea care ține în mâinile sale reputația democrației Uniunii Europene. Abandonat când era copil în fața unei brutării, Claise a devenit unul dintre cei mai de succes procurori ai generației sale.

Poreclit "șeriful" pentru refuzul său neobosit de a renunța, el a obținut rezultate în cazuri majore de criminalitate financiară complexă, inclusiv în cazul unor bande de spălare de bani în cluburi de fotbal belgiene, al traficului de droguri și al evaziunii fiscale a bancherilor. Acum, în timpul liber, scrie thrillere polițiste.

Citește și: Qatar ingrijorat privind imaginea negativa din Europa?

Citește și: Fotbal, gaze și acuzații de mită: Relațiile dintre Qatar și UE!

Citește și: Scandalul din Parlamentul UE: Legătura cu Marocul!

 

 

Taguri: