ANCHETA in cazul elicopterului SMURD prabusit. Ar fi putut fi salvate vietile celor 4 membrii ai echipajului?

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 16 iul 2022, 05:40

Daca ar fi avut echipamentele necesare, sansele de supravietuire ar fi crescut foarte mult.

Cel putin, asa reiese dintr-o demonstratie a unei scoli din Tuzla, unde se predau lectii de supravietuire, in urma unui accident aviatic. Marturia socanta a omului ce urma sa-i devina sot Gabrielei, asistenta din elicopter, nu lasa loc de interpretari.

Femeia avea, ce-i drept, un motv in plus pentru care sa simta teama: nu stia sa inoate. Insa, ii spusese logodnicului, in mai multe randuri, ca elicopterul cu care zbura nu avea dotarile necesare.

Acelasi lucru il admit si autoritatile, chiar daca ceva mai voalat.

Fara nimic din ceea ce ar fi putut sa le dea o sansa la viata, celor patru nu le-a mai ramas decat sa strige dupa ajutor. Dar, apa inghetata si socul hipotermic in care a intrat corpul i-au lasat, rapid, fara glas.

##VIDEO129116##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Specialistii in supravietuile in cazul unui impact cu apa stiu foarte bine ca atata timp cat victimele n-au avut niciun mijloc prin care

sa respecte regula de aur in astfel de cazuri, sansele lor au scazut dramatic:

Regula supravietuirii in apa este sa stai uscat. Cu cat esti mai ud, cu atat sansele de supravietuire scad ” Cum sa ramai in viata? La aceasta intrebare incearca sa raspunda, in fiecare zi, oamenii antrenati sa se descurce in astfel de situatii. Iar experienta celor de la Centrul de Supravietuire din Tuzla este impartasita tuturor celor care vor sa invete.



Indiferent ca sunt medici, piloti sau angajati ai unei platforme petroliere, specialistii in supravietuire recomanda ca toti angajatii care care se pot confrunta cu o astfel de situatie de-a lungul carierei, sa urmeze aceste cursuri. Din pacate, ele nu sunt obligatorii, iar costul lor poate ajunge pana la 500 de euro de persoana. In cazul celor 4 victime, e posibil ca aceste cursuri, dar si cateva dotari minime, cum ar fi niste banale veste de salvare, sa le fi putut oferi o sansa in plus de supravietuire.