Ancuța Popoviciu va fi judecată disciplinar pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”, după ce a fost recuzată

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 04 iun 2024, 19:08

Ancuța Popoviciu va fi judecată disciplinar pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”, după ce a fost recuzată

Sursa: Facebook

Ancuța Popoviciu, fosta judecătoare în dosarul de la 2 Mai, a fost recuzată și judecată disciplinar pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

După un lung șir de gafe, Ancuţa Popoviciu, fosta judecătoare din dosarul 2 Mai, va fi judecată disciplinar pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”. Decizia a fost transmisă de Inspecția Judiciară.

Ancuța Popoviciu va fi judecată disciplinar, după ce a fost recuzată

Inspecţia Judiciară a anunțat marţi faptul că că a exercitat acţiune disciplinară faţă de judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, pe care o consideră vinovată de „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

„Inspectorii judiciari au reţinut că nerespectarea dispoziţiilor referitoare la studiul dosarului şi pregătirea judecăţii, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancţionat pentru aceeaşi abatere disciplinară, încălcarea principiului contradictorialităţii şi a principiului soluţionării cauzei cu celeritate, refuzul de a pune în discuţie la momentul procesual stabilit de lege a cererilor şi excepţiilor care vizau extinderea cadrului procesual, dispunerea de măsuri care nu au aplicabilitate în procesul penal (introducerea în cauză a unor terţi în calitate de intervenient accesoriu în interesul părţilor civile), dispunerea unor soluţii fără furnizarea unei motivări

care să fundamenteze soluţia şi să expliciteze raţionamentul logicojuridic al magistratului, nesocotirea dispoziţiilor procesuale care reglementează judecata în cameră preliminară şi în primă instanţă, deşi dispoziţiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu sunt dispoziţii legale recente ori cu totul deosebite, nu pun în discuţie probleme de drept deosebite, fiind aplicate în mod constant şi uniform la nivel naţional, toate acestea având consecinţe grave asupra drepturilor procesuale ale părţilor, a înfăptuirii actului de justiţie, deteriorarea încrederii şi a respectului justiţiabililor faţă de magistrat, afectarea imaginii justiţiei ca serviciu public, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de
art. 271 lit. s) teza a II-a raportat la art.272 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor”
,
anunţă Inspecţia Judiciară într-un comunicat de presă, potrivit Observator.

Ancuța Popoviciu, gafe pe bandă rulantă în procesul de la 2 Mai

Fosta judecătoare a stârnit mâhnire în rândul părinților victimelor din accidentul petrecut la 2 Mai, în luna august a anului trecut.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prima gafă a judecătoarei a fost față de tatăl lui Sebastian, în momentul în care l-a întrebat dacă fiul său este în sală.

Citește și: Răsturnare de situație în dosarul accidentului de la 2 mai. Procesul lui Vlad Pascu va fi reluat de la zero, după ce judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată

Câteva săptămâni mai târziu, la al doilea termen de judecată, Ancuța Popoviciu o întreabă pe mama Robertei, cealaltă victimă a cumplitului accident, dacă a participat la înmormântarea fiicei sale.

Vlad Pascu a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai, în timp ce conducea sub influența substanțelor interzise.