Angajări Armata Română 2022. Peste 1000 de posturi disponibile. Până când se fac înscrierile și cât este salariul minim

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 16 feb 2023, 01:55

Dosarele de înscriere pentru cei interesați să obțină un post în Armata Română se depun până pe 17.06.2022 

Sursa: instagram recrutarearmataromana

Armata Română face angajări în 2022, astfel că sunt scoase la concurs mai bine de 1000 de posturi de soldat/gradat profesionist în activitate, dar și posturi pentru rezervişti voluntari. Când se fac înscrierile și ce condiții trebuie să îndeplinească cei care își doresc o carieră militară?

Ministerul Apărării Naționale (MAPN) a anunțat că organizează angajări pentru Armata României în anul 2022. Potrivit anunțului oficial, în momentul de față sunt disponibile peste 1.049 de posturi de soldat/gradat profesionist în activitate. Când se fac înscrierile și ce trebuie să știe cei care își doresc un job în cadrul Armatei Române? 

Angajări Armata Română 2022. Când au loc înscrierile? 

Armata Română a anunțat că va face noi angajări în perioada următoare, astfel că cei interesați să aibă o carieră miliară de soldat sau gradat profesionist se pot înscrie în această campanie de recrutare și selecție.

Pe site-ul oficial, Ministerul Apărării Naționale (MAPN) a anunțat că data limită pentru depunerea dosarelor este 17.06.2022. Înscrierile au început pe data de 2 mai 2022, ceea ce înseamnă că cei interesați pot depune dosarele în intervalul 02.05 – 17.06.2022.

Tot pe site-ul oficial, MAPN a precizat că înscrierile nu se pot face online, ci este nevoie de prezența fizică, iar cei interesați trebuie să se adreseze biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul.

Aceste date pot fi consultate accesând https://www.recrutaremapn.ro/contactbir.php.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat cum se va face selecția candidaților pentru posturile din cadrul Armatei Române. Iată care este calendarul complet al evaluărilor pe care trebuie să le treacă cei care se înscriu în campania de recurtare:

  • 23.05 – 24.06.2022 – evaluarea psihologică, evaluarea capacității motrice şi interviul de evaluare finală (toți candidații)
  • 06.06 – 01.07.2022 – examinare medicală (toți candidații)
  • 20.06 – 15.07.2022 – examinarea/evaluarea aptitudinală medicală şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale (va fi parcursă NUMAI de către candidații pentru anumite arme şi specialități militare, conform precizărilor recrutorilor)

Autoritățile au menționat că repartizarea candidaților declarați „ADMIS” pe unități militare, arme/servicii şi specialități militare se va face în următoarele perioade: 

  • 17 – 18.08.2022 - sesiunea I
  • 30 – 31.08.2022 – sesiunea a II-a (dacă va fi cazul)

Imediat după, candidații repartizați trebuie să se prezinte la centrele/unitățile de instruire. Cei fără stagiu militar vor face acest lucru pe data de 12 septembrie 2022, în timp ce candidații cu stagiu militar se vor prezenta la centrele/unitățile de instruire pe 17.10.2022.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Angajări pe bandă rulantă, fără concurs, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Află ce trebuie să faci

Condiții angajare Armata Română 2022. Ce trebuie să știe candidații? 

Primul lucru pe care trebuie să îl știe cei care își doresc un post în cadrul Armatei Române este că trebuie să aibă domiciliul stabil în orașul în care își doresc să obțină postul. Nu va fi permisă recurtarea candidaților care au vize de flotant. 

Pentru a obține un job în Armata Română, candidații trebuie să aibă cetățenie română, domiciliul stabil în România şi să aibă vârsta între 18 ani împliniți în momentul începerii programului de instruire, dar cel mult 45 de ani împliniți

la data finalizării programului de instruire. 

Candidații trebuie să fi absolvit cel puțin 10 clase. În cazul posturilor de soldat/gradat profesionist în arma „aviație”, specialitatea militară „însoțitor de bord- paramedic”, atunci este nevoie și de absolvirea învățământului postliceal sau universitar cu licență de specialitate, candidații fiind obligați să prezinte o diplomă de absolvire, conform adevarul.ro. 

Ce salarii pot primi cei care vor ocupa posturi de soldat/gradat profesionist în activitate în Armata Română?

Ministerul Apărării Naționale (MAPN) organizează înscrieri pentru soldați și gradați profesioniști. Salariile pentru aceste posturi pot pleca de la 2,500 de lei, iar cu sporuri, salariile pot ajunge la 3,000 de lei, dar pot urca și până la 4,5000 de lei, salariul fiind diferit de la o funcție la alta.

Recrutare rezerviști voluntari în Armata României 2022. Câte locuri sunt disponibile? 

Ministerul Apărării Naționale (MAPN) dă startul recrutărilor și pentru rezerviștii voluntari. Potrivit comunicatului oficial MAPN, sunt disponibile 871 de posturi de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați şi soldați.

Dosarele pot fi depuse în perioada 16 mai- 10 iunie 2022.

Cei interesați trebuie să completeze o cerere și să prezinte următoarele documente:

  • act de identitate, original și copie 
  • certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum șase luni înainte de data depunerii
  • acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original şi în copie
  • permisul de conducere valabil, eliberat de autoritățile române, în original şi în copie
  • livretul militar, în original şi în copie (pentru cei care dețin calitatea de rezervist)

„Cetățenii interesați de îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar, bărbați sau femei, trebuie să contacteze centrul militar din județul sau sectorul pe a cărui rază de responsabilitate își au domiciliul, în vederea obținerii tuturor informațiilor necesare.”, se arată pe site-ul Ministerului Apărării Naționale (MAPN) 

Citeste si: În ce condiții ar putea să redevină obligatorie armata: „Avem un proiect de lege”