Angajările la stat, suspendate de la 1 iulie 2022. Ce domeniu face excepție

Autor: Amalia Georgescu

Angajările la stat vor fi suspendate de la 1 iulie 2022

Sursa: unsplash

Printre măsurile adoptate de Guvern prin programul Sprijin pentru România se numără și suspendarea angajărilor la stat de la 1 iulie 2022. Cu toate acestea, există un domeniu de activitate în care se vor face în continuare angajări, în cazul în care va fi necesar.

Autoritățile caută soluții pentru a gestiona criza provocată de creșterea prețurilor, motiv pentru care, în ultima perioadă, au fost adoptate mai multe măsuri sociale și economice. De la 1 iulie 2022 vor intra în vigoare noi măsuri, iar printre acestea se numără și suspendarea angajărilor la stat, însă cu câteva excepții. 

De la 1 iulie 2022, angajările la stat vor fi suspendate. Ce excepții vor exista

Începând cu data de 1 iulie 2022, Guvernul va suspenda angajările la stat, această măsură fiind luată pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, iar pe lângă suspendarea angajărilor la stat, autoritățile au anunțat și diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială, creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei, dar și accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR.

În ceea ce privește suspendarea angajărilor la stat, există un domeniu care va face excepție, în cazul în care situația o va impune. Este vorba despre Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). La propunerea Ministerului Sănătății, la începutul lunii iunie 2022 a fost adoptat proiectul Ordonanței de urgență privind înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Această instituție va avea ca scop principal dezvoltarea infrastructurii de sănătate și pentru a funcționa va avea nevoie de cel puțin 52 de posturi.

„E bine să existe o agenție specializată pentru că lipsa investițiilor în ultimii 30 de ani în sectorul sanitar public a creat o mare nemulțumire și a limitat accesul pacienților la servicii de sănătate. Instituția va fi condusă de un președinte interimar pe care – conform acordului cu Comisia Europeană-, Ministerul Sănătății trebuie să îl desemneze pentru o perioadă de 6 luni, iar până la finalul anului, această agenție ar trebui să aibă cel puțin 52 de posturi ocupate.

E nevoie de oameni bine pregătiți care să ducă la bun sfârșit dezvoltarea infrastructurii în Sănătate.”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit ms.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face angajări. Peste 1.500 de posturi sunt scoase la concurs

Având în vedere că, anterior, Guvernul anunțase că nu se vor mai face angajări la stat de la 1 iulie 2022, Alexandru Rafila a precizat că în cadrul instituției vor fi transferați oameni din Ministerul Sănătății, iar restul posturilor vor fi scoase la concurs, făcându-se astfel o excepție. 

„O parte din angajați vor fi transferați de la Ministerul Sănătății de la structura care gestionează cele 3 spitale, iar restul posturilor se vor scoate la concurs. În ipoteza în care de la 1 iulie se blochează angajările în sectorul public, în mod evident pentru acest proiect care înseamnă foarte mulți bani pentru România, va exista o excepție cu siguranță.”, a spus Alexandru Rafila.

Măsurile sociale și economice care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022

De la 1 iulie 2022, Guvernul a anunțat că vor intra în vigoare mai multe măsuri de sprijin, acestea fiind gândite pentru a-i ajuta pe românii care întâmpină dificultăți din cauza scumpirilor. Iată principalele măsuri:

  • Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
  • Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
  • Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Citeste si: Angajările la stat pe posturile vacante, suspendate de către Guvern. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii