Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că angajații Romsilva au în contractele colective de muncă 17 tipuri de sporuri. Deși unele dintre aceste sporuri pot fi justificate, există și sume primite de angajații Romsilva care nu sunt motivate, precum bonusurile pentru pensionare de până la 100.000 de euro.
Angajații care își vor lua adio de la bonusurile pentru pensionare de până la 100.000 de euro
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a decis ca reorganizarea Romsilva să fie discutată cât mai curând, mai exact în cadrul următoarei ședințe de guvern. Această discuție poate aduce în atenția Guvernului și renegocierea contractului colectiv de muncă al angajaților regiei. Ministrul Mediului a explicat că angajații Romsilva primesc 17 tipuri diferite de sporuri, printre care se numără și sporul pentru izolare sau sporul pentru stres.
Deși aceste sporuri pot fi explicate pentru anumiți angajați, Mircea Fechet a menționat că anumite sporuri nu sunt motivate, precum bonusurile pentru pensionare care pot ajunge până la 100.000
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„Să te trezeşti cu o sută de mii de euro primiţi la pensionare, asta e o chestiune care nu poate fi explicată niciunui român din ţara asta şi care, în opinia mea, trebuie eliminată. Eu sper că, prin ordonanţă de urgenţă, elimină obligativitatea regiei de a plăti aceste sporuri. Pentru că astăzi, prin lege, există obligaţia plăţii a minim 5 salarii la pensionare. Minim. Dar poţi să ai şi 20. După negocierea contractului de muncă, poţi să ajungi şi la o sută de salarii”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit evz.ro .
Ministrul Mediului a făcut anunțul
Nu doar bonusurile pentru pensionare de până la 100.000 de euro vor fi eliminate de către ministrul Mediului, ci și sporurile acordate persoanelor care nu ar trebui să beneficieze de ele.
Deși aceștia consideră că activitatea pe care o desfășoară este una stresantă, Mircea Fechet a explicat că sporurile pentru stres trebuie să fie aplicate doar în situații specifice și în funcție de responsabilitățile reale. „Eu cred că primele neruşinate, aşa cum le-am numit eu, trebuie bine separate de restul sporurilor şi pentru anumite situaţii care ţin de un efort suplimentar, care ţin de un anumit program, care ţin de un anumit loc în care se desfăşore activitatea, probabil că putem să discutăm”, a adăugat ministrul Mediului.
Mai mult de atât, ministrul Mediului a evidențiat și risipele financiare realizat în cadrul Romsilva, precum păstrăvăriile, producția de zacuscă și creșterea fazanilor. Consumul ridicat de combustibil și pierderile de până la un milion de euro al unui hotel neprofitabil se adaugă pe lista risipei financiare descoperite de Mircea Fechet.