Angajații care pot primi pensie din străinătate. Condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 dec 2023, 06:10

Persoanele care au lucrat în calitate de menajere, asistente familiale și bone, în Italia, pot primi pensie

Sursa: Pexels, Shutterstock

Persoanele care au lucrat în anumite domenii vor putea să primească pensie din străinătate, în urma muncii depuse, dar cu o condiție.

Anumite persoane care au lucrat în Italia, în anumite domenii, pot să primească pensie, dacă au îndeplinit câteva condiții minime.

Categoriile de angajați străini, care pot primi pensie din Italia

Persoanele care au lucrat în calitate de menajere, asistente familiale și bone, în Italia, pot primi pensie, dacă au contribuit cel puțin cinci ani și dacă nu au plătit contribuții înainte de anul 1996.

Cu toate acestea, pensia pentru limita de vârstă, în urma a cinci ani de contribuții, nu poate să fie obținută la orice vârstă și nici la vârsta obișnuită de pensionare care, în Italia, este de 67 de ani.

Pensia pentru limita de vârstă cu cinci ani de contribuții poate să fie solicitată doar de către lucrătorii ce nu au plătit contribuții înainte de anul 1996 și care fac obiectul calculării contribuției totale.

Conform Rotalianul, lucrătorii casnici pot să primească pensie din partea statului italian pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din respectiva țară, însemnând vechimea minimă în muncă și vârsta.

Citește și: Când ar putea fi majorate pensiile în 2023. Anunțul oficial făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi: „Avem măsuri bune, foarte bune chiar”

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Mai mult decât atât, perioada lucrată în Italia urmează să se cumuleze cu perioada lucrată în țara noastră. De asemenea, în cazul în care o persoană vrea să se pensioneze și a lucrat o perioadă de timp în alt stat, își va depune dosarul în România și se vor lua în calcul toți anii de muncă.

Pentru ca o persoană să se poată pensiona în România, trebuie să fi cotizat cel puțin 15 ani și să aibă contract de muncă.

Românii cumpără din ce în ce mai multe locuințe în Spania

Nu doar în Italia, ci și în Spania, mulți români au plecat, pentru un trai mai bun. Românii nu doar s-au angajat în Spania, dar au și devenit proprietari acolo, aceștia achiziționând 13,8% dintre toate locuințele care fuseseră scoase la vânzare.

Comparativ cu anul trecut, numărul locuințelor cumpărate a ajuns la 646.24 1, fiind cu 14,5% mai mare decât anul precedent, atingând, de asemenea, cel mai înalt nivel al ultimilor 13 ani și

jumătate.

Citește și: Vești bune pentru români! Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent! Ce spun rapoartele

Românii și marocanii au cumpărat cele mai multe locuințe din zonele de sud ale Italiei, cele mai puține achiziții fiind înregistrate în nordul și în centrul țării. Mai exact, 34,4% dintre achiziții s-au înregistrat în Insulele Baleare, 28,6% în Insulele Canare, acelați procentraj a fosr înregistrat și în Velanciana, iar 19,1% au fost înregistrate în Murcia.