Angajații care vor primi 1.000 de lei primă de sărbători 2023: Cum își susțin marile companii angajații motivați

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 sep 2024, 03:00

Angajatorii care vor oferi primă de Crăciun angajaților, în valoare de 1.000 de lei.

Sursa: pexels.com

Anumiți angajați vor primi 1.000 de lei în plus la salariu, înainte de sărbători.

Pe vremuri, se numea "prima de porc," iar așteptarea unei veste de la șefi făcea inima fiecărui angajat să bată mai tare. Astăzi, suntem în era modernă a "Bonusului de Sărbători," iar din ce în ce mai multe companii își motivează angajații prin diverse atenții. Indiferent cum le numim, aceste beneficii devin o tradiție a finalului de an, iar peste 90% dintre companiile din România au planuri de a oferi astfel de bonusuri în contextul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Angajații car vor primi prime de până la 1.000 de lei de sărbători 2023

Conform unui studiu de opinie privind situația pe piața forței de muncă, rezultatele arată că valoarea acestor bonusuri se situează, în majoritatea cazurilor, între 1.000 și 1.500 de lei. Cercetarea realizată de Frames arată că 34,8% dintre manageri intenționează să ofere prime salariale sau cadouri, în timp ce 30,4% au în vedere tichetele cadou și primele salariale.

O cifră mai mică, 26,1%, se orientează exclusiv către tichete cadou, iar doar 8,7% dintre întreprinderi au decis să nu ofere astfel de beneficii în perioada de final de an.

Potrivit capital.ro, în ceea ce privește cuantumul bonusurilor, majoritatea antreprenorilor și managerilor intervievați (44,4%) au indicat că intenționează să ofere beneficii cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei. Totodată, 16,7% au menționat că vor acorda sume cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei, indicând o variație semnificativă în funcție de politica fiecărei companii.

5,6% dintre angajatori vor oferi prime simbolice

Un aspect notabil al studiului este că 5,6% dintre respondenți au indicat că vor oferi bonusuri simbolice, cu sume de până în 300 de lei. Acestea sunt de obicei asociate firmelor mici și foarte mici, unde forța financiară este mai redusă.

„Cercetarea arată că cele mai mari bonusuri vor fi oferite în zona serviciilor financiare și IT, acolo unde s-ar ajunge și la beneficii de peste 2500 de lei, în timp ce media valorii beneficiilor, de 1000-1500 de lei, este asociată, în principal, firmelor din sectorul construcțiilor, retail, servicii medicale, farmaceutic și alte prestări de servicii," afirmă analiștii companiei de consultanță.

Citește și: Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor în anul 2024? Legea a fost promulgată de președintele României

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Se pare că bonusarea de sfârșit de an devine tot mai relevantă în cadrul pachetului de beneficii oferit angajaților, iar acest trend se observă și în contextul creșterii continue a crizei pe piața forței de muncă. Un aspect nou în acest domeniu este reprezentat de platformele integrate de beneficii, care permit angajaților să-și aleagă avantajele dorite, cum ar fi asigurările medicale și de pensii private, abonamentele la sălile de sport, cursurile de pregătire, voucherele și bonusurile oferite de companiile partenere. Astfel, 52,6% dintre investitori au afirmat că intenționează să ofere astfel de soluții angajaților, contribuind la o abordare personalizată în acordarea de avantaje.

Anumiți angajați vor primi 1.000 de lei în plus la salariu.
[Sursa: pexels.com]

„Tichetele de masă se vor afla, în continuare, în topul beneficiilor salariale, urmate de tichetele cadou, voucherele de vacanță, cursurile de pregătire și pachetele de servicii de sănătate și sport. Diferența este că vom vedea mai multe oferte integrate, dezvoltate de firmele specializate," spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Citește și: Salariile anumitor bugetari cresc din 2024: Anunțul extrem de important făcut de Guvern

Un aspect important, mai ales în contextul creșterilor de taxe de la 1 ianuarie, este că majoritatea firmelor (66,7%) va suporta din bugetul propriu taxarea cu 10% a tichetelor de masă, un beneficiu esențial pentru majoritatea angajaților. Astfel, într-o perioadă în care piața muncii este din ce în ce mai competitivă, bonusurile de sfârșit de an devin un instrument esențial pentru atragerea și reținerea talentelor în cadrul companiilor.