Angajații CFR amenință cu grevă de la 1 iulie! Activitatea de pe șine se blochează dacă Guvernul nu va mări salariile

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 29 feb 2024, 05:00

Activitatea de pe șine se blochează dacă Guvernul nu va mări salariile

Sursa: PixaBay

Azi, de la ora 10:00, sute de angajați CFR Călători și CFR Infrastructură au decis să meargă în fața ministerului Transporturilor să ceară măriri de salarii.

De la 10:00 dimineața, sute de angajați CFR Călători și CFR Infrastructură au decis să meargă în fața ministerului Transporturilor pentru a cere majorarea salariilor și să reclame faptul că CFR nu are buget de venituri și cheltuieli aprobat, lucru care face imposibilă investiția în garnituri noi, în reparații și în îmbunătățirea condițiilor pentru călători.

Angajații CFR amenință cu grevă de la 1 iulie

Angajații au amenințat că vor intra în grevă generală dacă guvernanții nu se vor ocupa de problemele existente. Nu este exclusă varianta blocării activității de pe șine de la 1 iulie, lucru care ar duce la un mare haos în transporturi. 

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a adus atenția asupra unei situații îngrijorătoare care are loc în industria feroviară. 

Citește și: Angajații din domeniul educației iau în calcul o grevă și amânarea încheierii situațiilor de pe semestrul I pentru că vor primi doar 65 de lei bonus la salariu

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Un mecanic debutant primește un salariu minim pe economie, în timp ce în întreaga Uniune Europeană salariile mecanicilor se situează între 3.000

și 5.000 de euro. De asemenea, ne confruntăm cu o lipsă de fonduri pentru achiziționarea de piese de schimb pentru locomotivele și vagoanele aflate în circulație. Pe măsură ce se apropie sezonul estival, dorim să evităm situațiile în care suntem înjurați. Numărul locomotivelor avariate depășește semnificativ numărul celor reparate”, a declarat Rodrigo Maxim.

Ultima grevă a avut loc în 2021

Ultima grevă generală la calea ferată a avut loc în decembrie 2021, la puțin timp după ce Sorin Grindeanu a preluat funcția de ministru al Transporturilor.

Citește și: Angajații CFR au făcut grevă înainte de Sărbători! Oamenii sunt nemulțumiți de salariile mici pe care le au. Peste 100 de trenuri au fost afectate

Atunci, motivul declanșării grevei au fost nemulțumirea față de amânarea aplicării întregului Statut al personalului feroviar până la data de 1 ianuarie 2023. Decizia a fost luată printr-o manevră guvernamentală pe care protestatarii nu au considerat-o favorabilă.

Așadar, pe 20 decembrie, angajații CFR nu și-au mai prestat munca, dar în urma negocierilor circulația a fost reluată. 

La acest moment, Sorin Grindeanu nu crede că va exista o a doua grevă CFR pe timpul mandatului său.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?