Această prevedere prin care patronii nu își mai pot plăti salariații cu minimul pe economie a intrat în vigoare încă din anul 2022.
Citește și: Este oficial. Salariul minim va crește în România de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor încasa românii
Angajații cu cel puțin doi ani de vechime de muncă nu vor mai putea fi plătiți cu salariul minim pe economie
Angajatorii ce au salariați cu peste 2 ani de muncă vechime vor fi nevoiți să le mărească salariul minim pe economie. Anul 2023 este ultimul în care patronii își pot plăti muncitorii, ce au o vechime mai mare de doi ani, cu salariul minim pe economie.
Această prevedere a intrat în vigoare încă din anul 2022, dar începând cu prima zi a anului 2024 va fi pusă în aplicare de către angajatorii din toată țara. Această lege va putea fi pusă în aplicare începând cu anul 2022 deoarece perioada de doi ani este calculată din data de 1 decembrie 2022.
Citește și: Scumpiri în lanț în anul 2023. Pentru ce vor trebui să facă românii un efort financiar și mai mare
În prezent, salariul minim pe economie pe care îl primesc angajații este de 2.550 de lei brut, iar începând cu anul viitor, acesta se va majora ajungând la valoare de 3.000 de lei brut. În mână, angajații vor primi 1.863 de lei, față de 1.524 de lei pe care aceștia îi primesc în prezent, ceea ce reprezintă o creștere cu 339 de lei. Ministerul Muncii a anunțat că peste 2,18 milioane de salariați vor beneficia de această majorare a salariului minim pe economie
”Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede ordonanța de urgență 142/2021, care reprezintă modificarea Codului Muncii, potrivit alba24.ro.
Citește și: Subvenția la carburanți în 2023. Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2023
Salariul minim pentru cei ce lucrează în construcții va crește
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, angajații ce lucrează în domeniul construcțiilor va avea salariul minim majorat, de la 3.000 de lei, la 4.000 de lei. Din suma de 4.000 de lei nu este plătit impozitul pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II de pensii, astfel că suma pe care salariații o vor primi în mână va ajunge la 3.150 de lei.
Salariul minim al celor ce lucrează în agricultură nu va fi modificat, acesta va rămâne la valoarea sa de 3.000 de lei, unde nu se vor plăti plătit impozitul pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II de pensii, iar suma pe care aceștia o vor lua la final va fi de 2.362 lei.
Citește și: Evoluția somajului în România în ultimii 5 ani. Ce loc ocupă țara noastră în Uniunea Europeană
Surse: mediafax.ro, economie.hotnews.ro