Angajații de la privat vor putea beneficia de vouchere de vacanţă. Anunțul făcut de Ministrul Turismului

Author: Marina Ionescu

Voucherele de vacanță pot ajunge până la șase salarii minime!

Ministerul Turismului a anunțat că românii vor avea parte de o supriză plăcută în 2022. Este vorba de vouchere de vacanță.

Din 2022, voucherele de vacanță se pot da şi în mediul privat. Pot ajunge până la șase salarii minime, a anunţat recent Ministrul Turismului, în exclusivitate la  Romania Tv.

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu.
[Sursa: Facebook Constantin-Daniel Cadariu]

Citeste si: Valoarea tichetelor de masă crește în 2022. Cât vor valora începând cu luna aprilie

Cel puțin 1.450 lei intră direct pe card! Se dau bani în plus pe lângă salariu în România

Valoarea voucherelor de vacanţă pentru mediul privat poate ajunge până la şase salarii minime pe economie, întreaga sumă poate fi deductibilă şi nu se plătesc contribuţii sociale pentru contravaloarea lor, a declarat, la evenimentul Forumul Business organizat la Piteşti, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu.

„Am adoptat în luna decembrie acea ordonanţă de urgenţă privind voucherele de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă pentru domeniul turistic o infuzie de capital de aproximativ 300 milioane de euro. Sunt aproximativ un milion de salariaţi la stat. Însă, inclusiv în anul 2021, prevederea legală privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul privat a fost valabilă şi funcţionează şi acum. Mai este un lucru. Acestea nu sunt limitate la suma de 1.450 lei. Este bine să facem cu toţii publică această informaţie, pentru că poate fi una dintre metodele de a stimula, din punct de vedere al agenţilor economici, stabilitatea forţei de muncă. Vouchere de vacanţă pentru mediul privat pot merge până la 6 salarii minime pe economie şi nu am renunţat la acele deduceri fiscale. Agenţii economici au beneficii. Întreaga sumă poate fi deductibilă, plus că nu se plătesc contribuţii sociale pentru contravaloarea lor”, a spus Cadariu.

Specialiștii consideră că angajatorii ar trebui să se ferească să acorde unui salariat, pentru același concediu, atât vouchere de vacanță, cât și decontarea serviciilor turistice. Aceștia susțin că ambele beneficii au un regim fiscal preferențial și au același scop.

Citeste si: Tichetele de masă vor fi emise exclusiv în format electronic! Schimbarea este introdusă începând cu luna aceasta

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Desigur, beneficiile pot fi acordate alternativ aceluiași salariat, în ani fiscali diferiți (în 2022 vouchere și în 2023 decontarea, de exemplu), dar nu în același an și pentru același concediu.

De asemenea, ar exista riscul ca autoritățile să ceară ulterior taxe suplimentare.

E vorba, pe de o parte, de decontarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului (în țară sau în străinătate), pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora. Dacă angajatorul face această decontare în limita anuală (pe salariat) a unui câștig salarial mediu brut (6.095 de lei, în 2022), atunci nu se datorează taxe salariale la stat, potrivit Codului fiscal, scrie  avocatnet.ro.

Pe de altă parte, e vorba de voucherele de vacanță (folosibile numai în țară) pe care le poate acorda angajatorul salariaților în cuantum de cel mult șase salarii minime brute pe țară (15.300 de lei în 2022), conform OUG 8/2009. Dacă acordă vouchere în această limită anuală (pe salariat), atunci angajatorul datorează la stat numai impozitul pe venit (în cotă de 10%).

Românii care vor beneficia de vacanțe gratuite sunt românii încadrați în baza unui contract individual de muncă, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.