Angajații din mediul privat s-ar putea plimba prin România cu vouchere de vacan ță, la inițiativa ministrului Turismului. Această măsură are rolul de a aduce o îmbunătățire semnificativă sectorului HoReCa.
Angajații de la privat ar putea primi vouchere de vacanță
Voucherele de vacanță ar putea ajunge la aproximativ 4,2 milioane de angajați din mediul privat și ar urma să fie decontate, în integralitate, de către CAS.
Până în acest moment, nu se știe care ar fi valoarea unui voucher de vacanță. În prezent, bugetarii primesc vouchere de vacanță în valoare de 2.550 de lei, iar suma urmează să ajungă la 3.000 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2023.
Ministrul Turismului susține că este conștient de efortul pe care acest lucru l-ar reprezenta, fiind vorba de un efort bugetar care s-ar ridica la un miliard de lei.
Mai mult decât atât, dacă fac acest lucru, angajatorii nu mai sunt nevoiți să plătească la stat contribuția obligatorie pentru muncă, a cărei valoare este de 2,25% din salariul mediu brut al angajatului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
„Am adoptat în luna decembrie acea ordonanţă de urgență privind voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă pentru domeniul turistic o infuzie de capital de aproximativ 300 milioane de euro.
Vouchere de vacanţă pentru mediul privat pot merge până la 6 salarii minime pe economie şi nu am renunţat la acele deduceri fiscale. Agenţii economici au beneficii. Întreaga sumă poate fi deductibilă, plus că nu se plătesc contribuţii sociale pentru contravaloarea lor”, a spus Constantin Cadariu, la România TV.
Voucherele de vacanță urmează să fie acordate și în anul 2023
Anul următor le va aduce bugetarilor, în continuare, vouchere de vacanță. Valoarea lor va creșt e, deoarece va crește și salariul minim pe economie. Chiar și așa, se va percepe un impozit de 10% pentru această sumă.
De asemenea, valoarea tichetelor va fi raportată la perioada lucrată, iar angajatorii care oferă vouchere de vacanță beneficiază de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 RON per angajat, per an fiscal. Mai mult decât atât, beneficiază și de scutirea de contribuția obligatorie pentru muncă, a cărei valoare ajunge la 2,25% din salariul brut al angajatului.
Voucherele de vacanță pot fi folosite pentru plata cazării, a meselor, a transportului, dar și pentru plata tratamentelor balneare.