Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță. Senatul a inițiat consultări publice

Autor: Cristina Mocanu

Senatul a inițiat consultări publice legat de proiectul legislativ privind acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat.

Sursa: upromania.ro

Senatul a inițiat consultări publice legat de proiectul legislativ privind acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat.

Potrivit comisiei pentru antreprenoriat şi turism din Senat, angajații din mediul privat ar urma să primească vouchere de vacanță.

Angajații de la privat ar urma să primească vouchere de vacanță

Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a inițiat o dezbatere publică cu privire la proiectul de lege prin care ar urma să le fie acordate vouchere de vacanță persoanelor care lucrează în mediul privat.

Citește și: Ce trebuie să facă românii care nu au primit cardul pentru alimente. Iată care sunt recomandările ministrului Muncii și Solidarității Sociale

Astfel, conform  propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice(...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450

lei pentru fiecare salariat.”

O întâlnire pe această temă a avu loc la invitația Prefecturii Argeș. La eveniment au luat parte mai mulți senatori, în frunte cu președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu. De asemenea, au mai fost prezenți reprezentanți ai companiilor din mediul privat din județul Argeș, dar și ai operatorilor de turism.

La această întâlnire s-a stabilit că angajatorii își doresc un astfel de beneficiu pentru proprii angajați, însă legea trebuie să acorde facilități și antreprenorilor.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul de lege va elimina inechitatea și va încuraja încheierea unor contracte de muncă. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, Alina Gorghiu a mai declarat că: „Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariații din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariați din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condițiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puțin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe.”

Voucherele ar urma să aducă bani în plus la stat

În același timp, Eugen Ţapu Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism din Senat, a ținut să precizeze că există mai multe studii care arată că fiecare leu investit în vouchere de vacanță aduce 1,2 lei la bugetul de stat. El a mai declarat că un astfel de act normativ va duce la înființarea a 150.000

până la 200.000 de locuri de muncă.

Președintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism din Senat a menționat că: „Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanță se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piață, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”.

Citește și: Categoria de angajați care va primi vouchere de vacanță pentru încă patru ani. Impozitul pentru voucherele de vacanță este de 10%

Acest act normativ, prin care angajații de la privat ar urma să primească vouchere de vacanță  a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social.

Această propunere va trebui să treacă de Senat, iar mai apoi de Camera Deputaților (forul decizional) și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Sursă: evz.ro

 

Taguri: