Angajații din Sănătate amenință cu începerea grevei generale. Sute de angajați au ieșit în stradă, în mai multe orașe din țară

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 16 iun 2023, 22:41

Ieri, 15 iunie, sute de cadre medicale au protestat, în mai multe orașe din întreaga țară

Sursa: facebook: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

Angajații din Sănătate au ieșit în stradă cu sutele și amenință cu greva generală. După greva din Educație și văzând că profesorilor le-au fost promise salarii mai mari, cadrele medicale iau și ele atitudine.

Angajații din Sănătate au ieșit în stradă și amenință cu greva generală. Angajații susțin că salariile lor sunt la nivelul celor din anul 2022 și că banii primiți pentru turele de weekend sunt raportați la valorile din anul 2017.

Angajații din Sănătate au ieșit în stradă și amenință cu greva generală

Sperând că vor obține aceleași lucruri precum angajații din Educație, cei din Sănătate au ieșit în stradă, cerându-și drepturile și amenințând că vor intra în grevă generală.

Ieri, 15 iunie, sute de cadre medicale au protestat, în mai multe orașe din întreaga țară, fiind nemulțumite de legea salarizării. O altă nemulțumire a acestora este legată de turele de noapte,  precizând că sporurile pentru ele nu au mai crescut, dar și că orele suplimentare nu sunt plătite așa cum ar fi trebuit.

Citește și: Când și cum se vor recupera orele pierdute în urma grevei profesorilor. Ministrul Educației a făcut anunțul

Pe data de 27 iunie, cadrele medicale vor intra în greva de avertisment, urmând ca greva generală să fie demarată pe data de 1 iulie. S-au cerut salarii mari pentru personalul mediu și tarife majorate pentru gărzile suplimentare, care sunt efectuate de medici, în spitalele publice.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Angajații din Sănătate cer salarii mai mari

Florin Chirculescu, medic la Spitalul Universitar, a menționat că, în timpul programului normal, un medic primește 100 de lei pe oră, dar suma ajunge la 40 de lei pe oră, atunci când încep gărzile.

„Principalele revendicări sunt cele de natură salarială. Cele pe termen scurt se referă la aplicarea integrală a Anexei 2, respectiv anexa sănătăţii. Într-adevăr, săptămâna trecută Guvernul a adoptat pentru personalul auxiliar sanitar creşterea salariilor de bază la nivelul anului 2022, a rămas însă o restanţă, cea referitoare la acordarea salariilor de bază aferente anului 2022 şi pentru medicii care

efectuează gărzi suplimentare.

A doua categorie de solicitări pe termen scurt se referă la sporurile pentru condiţii de muncă pentru infirmiere brancardieri şi aşa mai departe, respectiv sporurile pentru zilele nelucrătoare şi sporul de tură pentru asistentele medicale şi de asemenea pentru infirmiere şi brancardieri, acestea trebuind aduse la nivelul actual al salariului de bază.

Citește și: Edu.ro subiecte Matematică Evaluare Națională 2023: Ce ar putea pica la examenul de marți, 20 iunie?

Pe termen mediu discutăm despre aplicarea viitoarei legi a salarizării, aşa cum noi am negociat-o cu Ministerul Sănătăţii, respectiv acordarea unei creşteri de cel puţin 50% din diferenţa între viitorul salariu şi cel al actual al tuturor salariaţilor din sectorul sanitar”, a anunțat Gabriel Predică, vicepreședintele Federației Sindicale „Solidaritatea Sanitară”.

De asemenea, a mai fost menționat faptul că, din cauza lipsei de personal, angajații sunt nevoiți să facă ore suplimentare pentru care nu sunt plătiți decât cu 40% din suma pe care o primesc pentru munca depusă pe parcursul zilei.