Angajații din sectorul public vor beneficia de o creștere salarială de 5%, alături de alte măsuri bugetare implementate la finalul anului

Author: Laura Macovei
Actualizat: 19 sep 2024, 03:30

Angajații din sectorul public vor beneficia de o creștere salarială de 5%, alături de alte măsuri bugetare implementate la finalul anului

Sursa: PixaBay

Recent, au fost introduse noi reglementări fiscale odată cu oficializarea unei ordonanțe de urgență. În ceea ce privește persoanele fizice, ordonanța adoptată vineri prevede majorarea salariilor bugetarilor începând cu luna ianuarie, reducerea sumelor acordate de stat în cadrul programului Rabla Plus și creșterea valorii punctului-amendă.

În stadiul de proiect, ordonanța includea și o reducere a sumelor acordate prin programul Casa Verde Fotovoltaice, însă Guvernul a renunțat la această măsură, astfel că nu mai figurează în varianta oficială a ordonanței.

Ordonanța a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, prezentând modificări față de proiectul inițial. Așa cum sugerează și titlul său, ordonanța cuprinde mai multe măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, având ca obiectiv consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale.

Salariile bugetarilor se măresc cu 5%

Ordonanța prevede o creștere cu 5% a salariilor angajaților din domeniul public.

„P rin  derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice(...), începând cu data de  1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare  se majorează cu 5%  faţă

de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, prevede ordonanța.

Citește și: A fost anunțat bugetul pentru anul viitor. Care sunt ministerele ce vor primi mai mulți bani în anul 2024

Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora vor fi majorate în aceeași măsură.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Angajații din sectorul public vor beneficia de o creștere salarială de 5%, alături de alte măsuri bugetare implementate la finalul anului
[Sursa: PixaBay]

Cu excepția majorării menționate anterior, în anul 2024, salariile personalului din învățământ  vor beneficia de o creștere medie de 20%. Cu toate acestea, atingerea acestui nivel de majorare va fi realizată în două etape distincte.

Prima se va realiza începând cu 1 ianuarie 2024, iar cea de-a doua de la 1 iunie 2024.

Cadrele didactice au amenințat cu o nouă grevă, în cazul în care salariile mărite începând cu anul viitor nu se vor concretiza. 

Determinarea salariilor de bază ale personalului din învățământ va fi efectuată prin intermediul unei ordonanțe de urgență a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Ce se întâmplă cu sporurile, compensațiile și primele, începând cu anul viitor

Pentru anul 2024, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și altor elemente ale sistemului de salarizare va rămâne cel mult la nivelul acordat în luna decembrie 2023, în cazul în care angajații ocupă aceeași funcție și lucrează în aceleași condiții.

Citește și: Noile măsuri fiscale, aplicate începând cu anul 2024! Ce taxe cresc și cu cât se majorează pensiile și salariile