Angajații din spațiul medical protestează în Piaţa Victoriei. Protestul național este organizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.
Medicii protestează în Piața Victoriei
„În cadrul acestei acţiuni vom <<colinda>> instituţiile esenţiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, rostindu-le <<Pluguşorul suferinţei lucrătorilor din sănătate>> şi urându-le înţelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniştilor din sănătate. <<Colindul>> va fi susţinut de toate categoriile de lucrători din sănătate, <<urăturile>> acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din ţară”, au transmis sindicaliştii.
Protestele au începtul la ora 10:30, cu un miting în Piaţa Victoriei. De la ora 12:30, protestanţii vor merge să-şi revendice drepturile salariale în faţa Palatului Cotroceni şi la Palatul Parlamentului. De asemenea, vor fi și proteste de susținere a medicilor în spitalele din țară.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Având în vedere faptul că modalitatea în care au fost stabilite interdicţiile actuale vizează restricţionarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfăşurate concerte în aer liber cu 1.000 de persoane, în timp ce un miting de protest nu poate fi desfăşurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernanţii utilizând în acest caz măsurile de protecţie împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-şi promova interesele, ne vedem nevoiţi să utilizăm alte soluţii legale de acţiune pentru apărarea intereselor lucrătorilor din sănătate. Manifestările desfăşurate în spitale constituie un exemplu în acest sens”, a declarat Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.
Sindicaliștii protestează și vor renegocierea PNRR pe sănătate
Oamenii protestează pentru plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi angajații din sănătate, inclusiv pentru personalul nemedical-TESA, pentru raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază, pentru recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare
suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate.Citeste si: Lovitură dură înainte de sărbători pentru numeroși români! Peste 20.000 de oameni își pierd locul de muncă!
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” cere renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi adăugarea tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector.