Angajator vs. angajat. Cum eviti razboiul total care ar putea distruge o intreaga afacere 

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 27 feb 2017, 18:03

Indiferent cat de mare este compania pe care o conduci sau care sunt atributiile concrete ale unui sef de departament de resurse umane, pe parcursul desfasurarii activitatilor si in anumite situatii concrete ar putea aparea conflicte intre lideri si angajati, mai ales in situatia in care managementul de personal este defectuos, iar nemultumirile din cadrul departamentelor scapa de sub control.

Un manager inteligent si performant poate, insa, sa evite cu succes orice tip de conflict sau, atunci cand evitarea nu este posibila, poate rezolva „razboiul” intr-un mod simplu si eficient.

Cheia succesului in relatia cu angajatii este la indemana oricui.

Motiveaza angajatii!

Desi nu exista o reteta clara cu privire la modul in care iti poti motiva angajatii, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont.

Aminteste-ti mereu ca un angajat fericit este un angajat productiv. Insa fericirea angajatilor este strans legata de motivatia de la locul de munca. Fii un lider democratic si incearca sa implici angajatii in luarea deciziilor. Mai mult decat atat, angajatii trebuie laudati de fiecare data cand isi depasesc target-ul de munca sau cand ofera o idee stralucita pentru bunul mers al companiei. Bonusurile financiare pentru rezultate deosebite la locul de munca ar trebui sa devina o obisnuinta.
Stabileste un buget specific de bonusare. Acesta nu trebuie sa devina impovarator pentru finantele companiei, ci trebuie sa-i motiveze pe angajati sa fie productivi.

Fii transparent!

Indiferent daca esti managerul unei intregi companii sau te ocupi de departamentul de resurse umane, transparenta este esentiala. Cu cat intr-o firma exista mai putine informatii confidentiale si mai putine secrete, cu atat angajatii se vor simti mai putin tentati sa organizeze adevarate „loji masonice” si cercuri de interese.

Mai mult decat atat, haosul din departamentul de resurse umane se rasfrange asupra intregii companii si declanseaza haosul din randul angajatilor. Managementul personalului si al documentelor contractuale trebuie sa fie exemplar, iar unii angajati ai departamentului de resurse umane apeleaza la aplicatii care le usureaza munca si-i ajuta sa se organizeze. Spre exemplu, aplicatia Personnel Management de pe Human Resources Planning ajută la cresterea eficientei activitatii de administrare de personal prin generarea rapida si standardizata a documentelor salariatilor (contracte, adeverinte, decizii).

Respecta intimitatea angajatilor

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Arata-le ca iti pasa de viata lor personala, insa nu fii invaziv.

Oricarui angajat i-ar placea sa stie ca, daca are o problema importanta in familie, cei de la locul de munca sunt alaturi de el si-l inteleg in momentele dificile. In plus, respecta timpul liber al angajatilor, nu ii suna dupa incheierea programului si nu ii deranja in pauzele stabilite prin regulamentul intern al companiei. In acest fel ii vei face sa lucreze cu mai multa placere, deoarece momentele de relaxare cresc satisfactia la locul de munca, reduc epuizarea emotionala si ii determina pe angajati sa-si asume si alte sarcini decat cele care se afla in atributiile lor, conform publicatiei Health.

Creeaza oportunitati pentru angajati

Nimanui nu-i place sa lucreze intr-o companie unde simte ca oportunitatile sale de dezvoltare sunt nule. Un angajat fericit este un angajat care stie ca ar putea obtine un salariu mai mare la un moment dat, in functie de rezultatele sale, ca ar putea fi avansat si ca apar, constant, noi oportunitati, precum si posibilitatea de a se reprofila la un moment dat, daca isi doreste acest lucru. In caz contrar, singura lui grija ar putea fi cea de a parasi compania cu prima ocazie. Iar aici ne putem gandi, din nou, la transparenta. Angajatii trebuie sa stie, constant, cand si in ce conditii pot fi promovati sau pot castiga mai multi bani. Mai mult decat atat, ofera angajatilor training-uri organizate de specialisti, care sa-i ajute sa devina din ce in ce mai buni in ceea ce fac.

 

Foto: pixabay.com

 

Taguri: