Angajatorii sunt nevoiți să le deconteze angajaților ochelarii de vedere

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 nov 2023, 04:45

Angajatul care petrece o mare parte în fața calculatorului poate beneficia de decontarea ochelarilor.

Sursa: https://pixabay.com/

Angajatul care petrece o mare parte în fața calculatorului poate beneficia de decontarea ochelarilor.

Angajatul care petrece mare parte din timpul alocat activității de serviciu în fața calculatorului trebuie să beneficieze de examene medicale specializate pentru protecția vederii.

Angajații au dreptul la decontarea ochelarilor de vedere

Conform unei legi, lucrătorul care petrece mare parte din timpul alocat activității de serviciu în fața calculatorului trebuie să beneficieze nu doar de examene medicale specializate pentru protecția vederii, ci și de dispozitive de corecție speciale.

Legea a intrat în vigoare de 17 ani, iar Hotărârea de Guvern nr. 1028/2006, care transpune  Directiva UE 90/270/CEE, reglementează care sunt cerințele minime de securitate și sănătate în munca ce implică utilizarea echipamentelor care prezintă un ecran de vizualizare (în zilele noastre, calculatoare, tablete, telefoane smart, ecrane TV etc.). Mai mult decât oricând în trecut, mediul de lucru este interconectat cu noile tehnologii, vulnerabilizând angajatul din perspectiva problemelor de sănătate asociate ochilor și vederii.

Citește și: Voucherele Materna vor putea fi obținute și în 2023. Care este valoarea acestora

Legea securității și sănătății în muncă nu reglementează doar definițiile pentru accidentarea la locul de muncă sau cadrul pentru încadrarea bolilor profesionale. Ea nu se adresează, de exemplu, doar lucrătorilor din domeniul construcțiilor sau pompierilor, mult mai expuși la pericole directe în muncă. 

Actul normativ urmărește să prevină orice fel de afecțiune care ar putea periclita sănătatea lucrătorului la serviciu și să protejeze, totodată, integritatea fizică și psihică a angajatului. 

Ce prevede mai exact această lege

Dacă activitatea desfășurată este aproape 100% realizată în fața unui ecran (fie că este vorba despre un calculator, televizor, laptop, tabletă, telefon smart ș.a.), ar trebui, în primul rând, să știi că angajatorul este obligat să realizeze o evaluare de risc a posturilor de lucru din punct de vedere al sănătății și securității în muncă și că are următoarea obligație: „art.

6. Angajatorii trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a remedia riscurile constatate pe baza analizei care face obiectul art. 5, ținând seama de efectele suplimentare și/sau combinate ale riscurilor identificate.” 

Conform actului normativ, „art. 14. Dacă rezultatele examenului prevăzut la art. 12. sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar și dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activității respective.

(...) art. 16. Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, în conformitate cu legislația în vigoare.”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel că, de fiecare dată când,   în urma unui control oftalmologic realizat de un medic specialist, descoperiți că vederea a fost afectată (dioptrii mai mari, alte afecțiuni oftalmologice față de ultimul control etc., apariția unor defecte sau boli ale ochilor), puteți solicita decontarea unei perechi de ochelari (orice dispozitiv de corecție a vederii) de la angajator.

Totuși, angajatorul nu este, însă, obligat, să suporte cheltuielile în cazul în care v-ați spart ochelarii sau doriți să vă achiziționați unii noi pentru că cei vechi nu mai sunt actuali din perspectiva tendințelor modei. Principiul urmărit este cel al sănătății în mediul profesional.

Citește și: Se dau 700 de lei de la stat pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei

Cum puteți obține ochelarii de vedere

Pentru a intra în posesia ochelarilor sau pentru a vă fi decontate sumele plătite pentru aceștia, ar trebui să aveți în vedere următoarele condiții și pași de urmărit în cerința voastră:

1. O condiție este faptul că lucrați cu echipamente cu ecrane de vizualizare- monitoare (calculatoare, laptopuri, telefoane smart, tablete, ecrane TV) și că v-au fost aduse la cunoștință normele de protecția muncii;

2. La angajare, este necesar să vă fie efectuat un control medical de către un medic specialist oftalmolog - ulterior avizat de medicul de medicina muncii- suportat de către angajatorul vostru;

3. Trebuie să știți că aveți dreptul la controale oftalmologice regulate oferite de angajator, de obicei, acestea fiind anuale. Dacă nu vi se oferă sau nu sunt realizate de către un medic specialist oftalmolog, trebuie să vă adresați angajatorului;

4. Dacă simțiți că aveți probleme de vedere după o perioadă de timp de la angajare, trebuie să anunțați medicul de la medicina muncii care vă va recomanda un consult oftalmologic. Este bine de știut că și acesta este suportat de către angajator; 

5. După ce ați făcut consultul și ați primit rețeta pentru ochelarii de vedere (lentile de contact sau orice alt aparat de corecție a vederii), puteți alege, conform Hotărârii de Guvern 1028/2006, fie să solicitați angajatorului achiziționarea ochelarilor de vedere, fie, după ce i-ați cumpărat, să prezentați angajatorului bonul fiscal prin care să puteți solicita decontarea acestora.

Sursă: avocatnet.ro