Este oficial! Angajatorii vor fi obligați să acorde zile libere plătite atunci când școlile se închid

Author: B.H.

Vești bune pentru părinți. A fost adoptată o nouă lege care îi obligă pe angajatori să ofere zile libere plătite persoanelor care au copii atunci când școlile de închid.

Proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să ofere liber părinților cu copii atunci când instituțile de învățământ de închid a fost adoptat de către Parlament și Camera Deputaților, iar legea va ajunge acum la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citeste si: Coronavirus Romania- "Stam bine!" Recomandari IMPORTANTE de la un medic ce trateaza bolnavi de coronavirus

Angajatorii vor fi obligați să acorde zile libere plătite atunci când școlile se închid

Noua lege presupune ca în cazul unor situații extreme, atunci când școlile se închid, părinții să beneficieze de zile libere din partea angajatorului pentru a se ocupa de îngrijirea copiilor. Măsura se aplică în familiile în care există copii cu vârsta până în 12 ani sau acolo unde este vorba despre copii cu dizabilități care sunt înregistrați într-o unitate de învățământ.

Citeste si: Coronavirus- Zeci de tone de medicamente şi materiale sanitare scoase din ţară prin export paralel, oprite la graniţă

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

"Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu", se arată în textul legii, potrivit digi24.ro 

Zilele libere vor fi acordate doar unuia dintre părinți, după completarea unei cereri.

Această declarație pe propria răspundere va fi semnată de ambii părinți și depusă la angajator de părintele care va supraveghea copilul în perioada închiderii școlilor. În cazul familiilor monoparentale, acest drept va fi solicitat de tutorele legal. 

Aceste zile libere vor fi plătite de către angajator cu 75% din valoarea salariului net.

Citeste si: CORONAVIRUS ROMÂNIA. Cimitirul din Ploiești unde este înmormântată Mădălina Manole s-a închis!