Animalul care nu moare niciodată! Cu siguranță nu știai asta despre el

Autor: Lavinia Medrea

Ce animal nu moare niciodată?

Sursa: PixaBay

Conform unui studiu, un animal poate trăi aparent pentru totdeauna, fără a da semne de îmbătrânire.

Spre deosebire de majoritatea speciilor pluricelulare, hidra nu prezintă niciun semn de deteriorare cauzat de vârstă, potrivit cercetării publicate la 7 decembrie în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Animalul care nu moare niciodată

Hidrele sunt un grup de nevertebrate în formă de tuburi mici cu tentacule care ies dintr-un capăt. Ele cresc doar aproximativ 10 milimetri și mănâncă animale acvatice și mai mici.

Citește și: Cum se aleg Babele din martie 2024 și ce semnificație are această tradiție

Hidrele sunt cunoscute pentru capacitățile lor de regenerare. Cele mai multe dintre celulele corpului lor sunt celule stem, potrivit biologului Daniel Martinez. Aceste celule sunt capabile de diviziune continuă și de diferențiere în orice tip de celule din organism. La om, astfel de celule sunt prezente doar în primele zile de dezvoltare embrionară.

În schimb, hidrele își reînnoiesc în mod constant corpul cu celule proaspete.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

În 1998, Daniel Martinez și colegii săi au publicat un studiu în care descriau că nu au găsit niciun semn de îmbătrânire la hidre mature timp de patru ani.

Pentru a detecta îmbătrânirea, cercetătorii se uită la senescență, care este definită ca o rată crescută a morții și o scădere a fertilității odată cu înaintarea în vârstă. În acel studiu din 1998, cercetătorii nu au putut stabili dacă fertilitatea hidrei a scăzut sau nu odată cu vârsta.

Citește și: Urări de 1 Martie 2024: "Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile"

Noua cercetare a implicat crearea unor mici insule pentru 2.256 de hidre. Cercetătorii au vrut să ofere animalelor condiții ideale, ceea ce a însemnat să le ofere fiecăruia un vas individual, cu apă schimbată de trei ori pe săptămână, plus mese de creveți proaspeți de saramură.

Singura modalitate prin care hidrele mor

În decurs de opt ani, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă de îmbătrânire la hidrele lor.

De asemenea, fertilitatea a rămas constantă pentru 80 la sută dintre hidrele individuale de-a lungul timpului. Celelalte 20 la sută au fluctuat, probabil din cauza condițiilor de laborator.

„Cred că o hidră individuală poate trăi la nesfârșit în circumstanțele potrivite”, a declarat Daniel Martinez.

În sălbăticie, bolile, prădătorii și contaminarea apei omoară hidrele înainte ca acestea să atingă nemurirea, dar contrazic vechile modele care presupuneau că toate animalele trebuie să se degradeze odată cu vârsta, a declarat Daniel Martinez.

Acest lucru înseamnă că studierea hidrei ar putea ajuta oamenii de știință să dezlege marele mister, și anume de ce majoritatea animalelor îmbătrânesc.