ANM a emis o atenționare de cod galben de ninsori de luni seară în 14 județe din țară: Când vom scăpa de ploi și cum va fi vremea la începutul lunii mai

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 apr 2024, 09:34

ANM au anunțat prognoza meteo pentru perioada următoare

Sursa: pexels.com

Agenția Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada următoare. Iată când scăpăm de ploi.

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada următoare. Aceștia au spus când vor crește temperaturile, când vom scăpa de ploi, dar și cum va fi vremea la începutul lunii mai.

Cod galben de ninsori în 14 județe din România

ANM a emis o atenționare de cod galben de ninsori începând de luni seara pentru 14 județe din țară. Atenționarea va intra în vigoare începând cu ora 18:00.

Conform meteorologilor, la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă.

Astfel, sunt 14 județe care se vor afla parțial sub Cod galben de ninsori sunt: Caraș- Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj şi Mehedinți.

Meteorologii ANM au anunțat prognoza meteo pentru zilele viitoare

În perioada următoare, cu excepția zonelor din sud-estul țării, unde valorile termice se vor apropia de cele normale pentru această perioadă, temperaturile medii vor fi mai scăzute, mai ales în regiunile nord-vestice.

De asemenea, pentru săptămâna aceasta meteorologii ANM anunță ploi și temperaturi scăzute, iar în primele trei săptămâni din luna mai temperaturile şi cantitățile de precipitații se vor situa la nivelul celor obișnuite în acest interval.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit pentru Antena3 CNN precizând că "Până mâine, la ora 15, vorbim despre precipitații în extindere treptată în aproape toată țara. La început, în partea de sud-vest a țării, după care vor fi afectate toate regiunile, cantitățile de apă putând depăși 10-15 litri pe metrul pătrat. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în jumătatea de sud a Moldovei, chiar peste 30 de litri pe metrul pătrat.

Vorbim și despre o atenționare meteorologică de cod galben, valabilă până mâine la ora 12, pentru zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, pentru că la altitudini mai mari de 1500 de metri vor predomina ninsorile însemnate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă.

Din punct de vedere termic, vorbim despre valori la nivelul temperaturilor maxime ce vor caracteriza o vreme mai rece, în special în jumătatea nordică a țării, unde ne așteptăm ca temperaturile maxime să nu depășească 12 grade Celsius, în timp ce în extremitatea de

sud a țării consemnăm valori de 17-18 grade Celsius.

Citește și: Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru intervalul 15-28 aprilie 2024: Când scăpăm de fenomenele extreme și când se va încălzi din nou

Pe parcursul următoarelor nopți, minimele vor coborî la valori negative, în special în depresiuni, până la -5 grade Celsius.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Începând de miercuri, mai ales în jumătatea sud-estică a țării, vremea se va încălzi și vom putea consemna în Bărăgan și în vestul Dobrogei, valori apropiate de 24 de grade, în timp ce în regiunile intracarpatice, maximele nu vor depăși 14-15 grade.

Vremea va fi rece și la începutul săptămânii. Începând de miercuri, vremea se va mai încălzi, însă, de joi, va fi din nou o răcire.

Cu toate acestea, treptat, pe măsură ce ne apropiem de finalul lunii, este posibil ca temperaturile să fie din nou în creștere și să consemnăm valori de peste 20 de grade Celsius”

Cum va fi vremea la începutul lunii mai 2024?

În prima săptămână din mai, Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

În perioada 6-13 mai 2024, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

În perioada 13-20 mai 2024, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Citește și: ANM anunță că vremea se va schimba brusc: Care sunt zonele din țară unde revin ninsorile

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal, în cea mai mare parte a ţării.