ANM a emis un cod galben de furtuni și vânt puternic! Ce județe sunt vizate

Author: Diana Ghita

Atenționarea ANM va fi valabilă până la ora 21:00

Sursa: freepik.com

Meteorologii au emis astăzi, 27 iulie 2023, o atenționare meteo. Aceasta include un cod galben de vânt puternuc și instabilitate atmosferică în mai multe județe din România.

Atenționarea ANM este valabilă pentru intervalul orar 10:00-21:00. În acest timp este preconizată instabilitate atmosferică accentuată temporar, dar și intensificări ale vântului.

Citește și: Cod roșu și galben de furtună! Iată care sunt zonele vizate!

În ce părți ale țării se vor resimții fenomenele meteorologice

Între orele precizate, vântul va avea intensificări cu rafale care vor atinge în jur de 55...65

km/h. Acest fenomen se va resimți în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

În jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, instabilitatea atmosferică va fi accentuată temporar și își va face simțită prezența prin descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (local rafale de 50...70 km/h) și izolat grindină. Cantitățile de apă vor atinge  20...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

În restul teritoriului, intensificări ale vântului vor fi local și temporar.

În zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură rafalele vor depăși 70...80 km/h.

Citește și: Cum va fi vremea la mare în luna august 2023. Prognoza meteo pentru perioada următoare

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ce sugerează autoritățile să facem pe vreme extremă

În urma a mai multor incidente produse din cauza vremii violente, cum a fost cazul celor doi frați fulgerați pe câmp, autoritățile trag semnale de alarmă în rândul populației.

Cei doi bărbați care au sfârșit loviți de fulger se aflau pe câmp cu animalele, iar când furtuna a început să se intensifice, aceștia s-au adăpostit sub un brad. Însă, trăsnetul i-a lovit chiar în locul în care se adăposteau.

Ulterior, trupurile neînsuflețite ale acestora au fost găsite de un pădurar, iar acesta găsit, în buzunarul uneia dintre victime, un telefon care rămăsese blocat mesajul RO-Alert pe ecran.

Citește și: Doi frați au fost trăsniți de fulger în Cluj, la fel ca mătușile lor care ,,au murit tot trăsnite. Amândouă deodată". Lumea crede că familia ar fi blestemată

Autoritățile spun că cei doi bărbați nu au procedat corespunzător.

Așadar, pentru a evita astfel de tragedii, autoritățile ne sfătuiesc în legătură cu ce măsuri ar trebui să luăm dacă vremea cu descărcări electrice ne surprinde afară din case.

„Atunci când simţim că ni se electrizează părul, trebuie să ştim că intrăm într-o zonă încărcată electric şi această zonă favorizează atragerea fulgerelor. Dacă suntem în grup şi suntem într-o zonă deschisă, trebuie să ne dispersăm, să fim undeva la 15 metri unii de ceilalţi.”

Citește și: Cum să te protejezi de o furtună care apare brusc. 10 sfaturi care te vor ține în siguranță