ANM a emis un cod galben de vreme severă: Ninsori și vânt puternic în peste 20 de județe

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 ian 2024, 10:08

Peste 20 de județe din țară se află sub cod galben de vreme severă.

În dimineața zilei de sâmbătă, începând cu ora 5:00, aproape jumătate din țară se confruntă cu condiții meteorologice extreme, având sub avertizare de vreme severă emisă de Administrația Națională de Meteorologie. Potrivit ultimelor informații, 20 de județe vor resimți vânt puternic și viscol la munte până în cursul nopții.

Avertizare meteorologică de vreme severă pentru 20 de județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben pentru vânt puternic și viscol în 20 de județe, valabilă pe întreg parcursul zilei de sâmbătă.

În intervalul orar 5:00- 22:00, se așteaptă rafale de vânt între 55 și 65 km/h în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului. În Transilvania, vor fi perioade de ninsori viscolite.

În Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, în special la altitudini peste 1.700 de metri, se prognozează intensificări ale vântului cu rafale de 90- 110 km/h, viscol și redusă vizibilitate.

Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor continua și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în Carpații Meridionali și de Curbură, cu viteze între 60 și 80 km/h.

Citește și: Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă, 27 ianuarie 2024: Vremea va fi instabilă, iar în unele zone se va depune poleiul

Drumuri afectate de ninsoare puternică

În contextul condițiilor meteorologice nefavorabile, sâmbătă dimineața se semnalează ninsori puternice pe DN 7- Valea Oltului, în zona localității Câineni.

Drumarii intervin cu material antiderapant, însă sfătuiesc șoferii să evite deplasarea cu autovehicule neechipate corespunzător pentru iarnă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

„Toate utilajele sunt pregătite să intervină pentru asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță", declară reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, subliniind importanța echipării corespunzătoare a mașinilor pentru a face față condițiilor meteo severe.

Prognoza meteo pentru întreaga țară

În continuare, meteorologii anunță că vremea va fi în general închis ă, cu precipitații în nordul, centrul și estul țării, iar la munte vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși, în unele zone, 10-15 l/mp și izolat 25-30 l/mp în masivele nordice ale Carpaților Meridionali.

Vântul va avea intensificări în Oltenia, Transilvania, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, cu viteze între 55 și 65 km/h.

În Transilvania, se vor înregistra intervale de ninsori viscolite. În Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1.700 m, se vor înregistra rafale de 90-110 km/h, viscol și vizibilitate redusă.

Prognoza meteo în București

În Capitală, cerul va fi înnorat, iar precipitațiile vor fi slabe și mixte. Vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă se va situa între 4 și 6 grade, iar cea minimă între -4 și -2 grade.

Autoritățile recomandă atenție sporită în trafic și echiparea corespunzătoare a autovehiculelor.

Citește și: ANM a emis o atenționare cod galben de vânt puternic: Furtuna Isha ajunge în România. Pe Valea Prahovei au fost oprite instalațiile de transport pe cablu

Concluzie: Condițiile meteorologice severe impun precauții sporite, iar participanții la trafic sunt sfătuiți să verifice starea drumurilor și să se asigure că vehiculele sunt pregătite pentru condiții de iarnă. De asemenea, se recomandă monitorizarea actualizărilor meteorologice și respectarea avertismentelor emise de autorități pentru a evita situațiile periculoase.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?