ANM a lansat o avertizare cod galben de vânt puternic și ninsori: La munte s-a depus primul strat de zăpadă, iar în restul regiunilor plouă neîncetat de duminică

Autor: Cristina Mocanu

ANM a lansat o avertizare cod galben de vânt puternic și ninsori

Sursa: pixabay.com

Meteorologii ANM au emis o atenționare de cod galben de vânt puternic, pentru partea de est și sud est a țării, inclusiv pentru București.

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent o avertizare de cod galben de vânt puternic pentru mai multe județe din România, aducând un val de vreme rece, cu ninsori în zonele montane și ploi neîncetate în restul regiunilor. Condițiile meteo dificile se vor resimți și în București, unde cerul va rămâne noros, iar spre seară sunt așteptate ploi și posibil lapoviță.

Cod galben de vânt puternic și ploi abundente

Avertizarea ANM de cod galben de vânt  puternic este activă până la data de marți, 12 noiembrie, ora 10:00, și vizează zonele montane ale județelor Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Argeș și Vâlcea. La altitudini de peste 1000 de metri, se estimează că vântul va atinge viteze de 40-55 km/h, viscolind zăpada care se va depune. În aceste regiuni, stratul de zăpadă va ajunge până la 10-20 cm, cu o intensitate sporită în cursul nopților.

În restul țării, în special în sud și est, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, iar temperaturile vor scădea treptat. În funcție de evoluția temperaturilor, există posibilitatea ca ploile să se transforme temporar în lapoviță sau ninsoare, aducând astfel o imagine autentică de iarnă.

Citește și: Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 5-17 noiembrie 2024: Vremea se răcește considerabil în toată țara și apar precipitațiile

Condiții meteo severe și în București

Pentru București, ANM a emis avertizări privind intensificarea vântului și precipitații sub formă de ploaie și posibil lapoviță. Începând cu a doua parte a nopții, temperaturile minime vor coborî până la 0-2 grade Celsius, iar vântul va sufla slab spre moderat. În următoarele zile, vremea va rămâne rece, menținându-se astfel pe întreaga durată a săptămânii.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”

Acest episod de vreme severă, specific sezonului de iarnă, vine într-un context global de temperaturi ridicate. Chiar dacă anul 2024 se preconizează a fi cel mai cald an din istorie, în România iarna și-a făcut simțită prezența, în special în zonele montane. Localitățile din apropierea munților, precum Poiana Brașov, sunt deja acoperite de un strat consistent de zăpadă, iar pe rețelele sociale au început să apară imagini cu peisajele de iarnă timpurie.

Județele vizate de codul galben de ninsori și vânt puternic

Zonele montane din județele Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Argeș și Vâlcea sunt în continuare sub atenționarea de cod galben de vânt puternic și ninsori viscolite. Temperaturile vor scădea semnificativ în zonele de munte, atingând valori minime de -5 grade Celsius. În estul Transilvaniei, temperaturile ar putea ajunge chiar și sub -10 grade Celsius, în timp ce în zonele mai joase, cum sunt sud-vestul și vestul țării, se vor înregistra temperaturi mai blânde, de aproximativ 5-6 grade Celsius.

Citește și: Cum va fi vremea în vacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2024? Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Sfaturi pentru populație în condiții de cod galben de vânt puternic

Având în vedere că codul galben de vânt puternic și precipitațiile vor afecta mare parte din țară, ANM recomandă următoarele măsuri de precauție:

- Evitarea deplasărilor în zonele afectate de vânt puternic, pentru a preveni accidentele cauzate de eventuale obiecte care pot fi luate de vânt.

- Echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru condițiile de iarnă, mai ales pentru cei care circulă în zonele montane.

- Asigurarea unei încălziri corespunzătoare în locuințe, având în vedere scăderea temperaturilor nocturne.

Această perioadă de vreme severă este un prim semn al sezonului rece în România, iar specialiștii prognozează o menținere a acestor condiții până în a doua jumătate a lunii noiembrie.