Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod galben pentru 14 județe din România pe data de 13 noiembrie 2024. Conform meteorologilor, România se va confrunta cu fenomene severe de ceață densă, ploi, lapoviță și ninsori, ceea ce va determina o vizibilitate redusă și va spori riscurile de accidente, mai ales în zonele de deal și munte. ANM recomandă prudență maximă, în special în regiunile vizate de ceață și formarea de polei pe drumuri.
Care sunt județele vizate de codul galben
Potrivit ANM, codul galben este în vigoare în județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Bacău, Botoșani, Neamț, Iași, Cluj, Sălaj, Olt, Vâlcea, Argeș, Vrancea și Bacău. În aceste zone, vizibilitatea va fi redusă semnificativ, uneori sub 50 de metri, și există pericolul formării de polei și chiciură. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență și să adapteze viteza la condițiile meteo dificile pentru a evita riscul de derapaj.
În zonele montane și deluroase apare lapovița și ninsoarea
Potrivit ANM, vremea va fi friguroasă în toată țara, iar în zonele montane și deluroase se vor înregistra temperaturi scăzute care favorizează lapovița și ninsoarea. În zonele joase din Dobrogea, vor predomina ploile, iar în Oltenia și Muntenia vor apărea precipitații mixte, de ploaie, lapoviță și ninsoare.
Pentru Carpații Orientali și Meridionali, ANM anticipează ninsoare și acumularea unui strat consistent de zăpadă, mai ales în zonele aflate la altitudine.
În aceste regiuni, precipitațiile vor atinge între 10 și 15 litri pe metru pătrat, iar în Oltenia și Muntenia pot depăși 25 l/mp. Se preconizează că aceste condiții vor rămâne în vigoare până miercuri dimineață, la ora 10:00, când se așteaptă o ameliorare temporară a vremii.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Prognoza detaliată pentru 13 noiembrie 2024
Conform prognozei meteo din data de 13 noiembrie 2024, valorile termice vor înregistra o ușoară creștere în sudul și sud-estul țării, însă temperatura va rămâne scăzută în întreaga Românie. Vântul va sufla moderat pe litoral, unde sunt așteptate intensificări ușoare, în timp ce cerul va fi predominant înnorat în majoritatea regiunilor. Precipitațiile vor fi mai pronunțate în sudul și sud-estul țării, dar și în zona de nord, sub formă de ploaie, lapoviță și izolat ninsoare, mai ales în zonele montane.
În Maramureș, Transilvania și Moldova, lapovița și ninsoarea vor fi prezente pe arii restrânse, iar în nordul Carpaților Orientali va fi predominant ninsoare. Temperaturile maxime se vor situa între 3 și 11 grade Celsius, iar cele minime între -5 și 5 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori pe litoral. În special dimineața și noaptea, ceața va persista, fiind mai accentuată în zonele joase și pe văi.
Recomandări pentru șoferi și pietoni
Meteorologii atrag atenția asupra riscurilor de polei și chiciură, mai ales în zonele cu ceață densă și vizibilitate redusă sub 200 de metri. ANM recomandă șoferilor să circule cu prudență, să reducă viteza și să fie atenți la condițiile de drum. În plus, echiparea autovehiculelor pentru sezonul de iarnă este esențială în contextul condițiilor meteo nefavorabile. Pietonii sunt sfătuiți să fie atenți la alunecările pe gheață și să își planifice deplasările ținând cont de prognoza meteo actualizată.
În localitățile vizate, efectele codului galben vor fi resimțite cel mai puternic în timpul dimineții și în orele târzii ale serii. Ceața densă va afecta localități din județele Argeș (Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni etc.), Prahova (Câmpina, Băicoi, Breaza) și Dâmbovița (Târgoviște, Moreni, Pucioasa), unde vizibilitatea redusă și poleiul vor constitui principalele pericole. În regiunile montane, ninsorile și lapovița pot crea un strat de zăpadă pe carosabil, făcând condițiile de circulație și mai dificile.
Astfel, codul galben emis de ANM avertizează asupra unor condiții meteo dificile pe 13 noiembrie 2024, afectând vizibilitatea, traficul și siguranța rutieră. Persoanele care călătoresc în județele vizate de ceață și precipitații mixte sunt sfătuite să fie atente la prognozele meteo și să adopte măsuri de precauție. Temperaturile scăzute și umiditatea crescută accentuează senzația de frig, făcând această perioadă una deosebit de neprietenoasă pentru călători și cei aflați pe drumuri.