ANM anunță că vremea se va schimba brusc: Care sunt zonele din țară unde revin ninsorile

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 apr 2024, 12:05

vremea se va schimba brusc începând cu mijlocul acestei săptămâni.

Sursa: pixabay.com

Potrivit meteorologilor ANM, vremea se va schimba brusc începând cu mijlocul acestei săptămâni.

Odată cu mijlocul acestei săptămâni, România se pregătește să întâmpine o schimbare radicală în condițiile meteorologice, odată cu intrarea unui front atmosferic rece în țară. Iată cum va fi vremea în zilele următoare.

Vremea se va schimba brusc de la mijlocul acestei săptămâni

De la mijlocul acestei săptămâni, românii se pregătesc să resimtă o schimbare bruscă și puternică în temperaturi, odată cu intrarea unui front atmosferic rece în țară.

Previziunile meteorologice anunță că această perioadă va fi marcată de ploi, furtuni locale și intensificări ale vântului, transformându-se într-un contrast uriaș față de începutul săptămânii.

Potrivit directorului executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, acest front rece va determina scăderea dramatică a temperaturilor începând de joi. Valorile maxime, care în prezent sunt înregistrate la peste 30 de grade în unele regiuni, vor scădea sub 10...15 grade Celsius, iar în unele zone chiar mai puțin.

În zonele montane, ploile vor evolua treptat către lapoviță și ninsoare, mai ales la altitudini de peste 1200 de metri, cu posibilitatea apariției temporare a fulgilor de zăpadă și la altitudini mai joase, între 800 și 1000 de metri.

Citește și: ANM anunță temperaturi de până la -1 grad Celsius: De când se schimbă vremea și unde va fi cel mai frig

Prognozele indică că temperaturile vor rămâne scăzute și în timpul weekendului, iar în unele regiuni, în special în văi și depresiuni, se anticipează că minimele vor coborî sub pragul de îngheț.

Mai mult decât atât, se așteaptă ca un ciclon să afecteze România în weekend, aducând ploi abundente în unele zone și ninsori în regiunile montane. Aceste condiții meteorologice instabile ar putea persista până la sfârșitul lunii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Elena Mateescu a subliniat că schimbările drastice vor fi resimțite în întreaga țară, cu temperaturi mult mai scăzute decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului.

În timp ce unele regiuni vor înregistra valori termice mai ridicate, în special în sud-est, nordul și centrul țării se vor confrunta cu temperaturi mult mai scăzute decât media, sub 10...15 grade Celsius.

”De marți vom observa o schimbare în evoluție. Vom mai vorbi de valori între 20 până la 29 de grade, însă în a doua parte a săptămânii, începând de miercuri, în jumătatea nordică a țării, temperaturile nu vor mai depăși 10...15

grade.

Vom vorbi de ploi în vestul, în nordul și în centrul țării, în timp ce în sud vor mai fi posibile valori de 15 până la 24...25 de grade Celsius, în special în sud-est.

De joi însă, săptămâna următoare, precipitațiile se vor extinde în cea mai mare parte a țării, chiar și minimele vor fi unele mai coborâte, de la valori pozitive în aceste zile, 10...12 grade Celsius, vom vorbi de minime de cel mult 6...7 grade în zonele mai joase de relief și posibil spre 0, chiar -1 grad în zonele depresionare din estul Transilvaniei”, a precizat Elena Mateescu, pentru  antena3.ro.

Citește și: Vremea de Florii în 2024: Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru această zi de mare sărbătoare

Precipitațiile se vor extinde în majoritatea regiunilor din țară

De asemenea, este de așteptat ca precipitațiile să se extindă în cea mai mare parte a țării în perioada următoare, iar temperaturile minime să scadă și mai mult, ajungând la valori de cel mult 6...7 grade Celsius în zonele mai joase de relief și chiar sub zero în unele depresiuni din estul Transilvaniei.

În lumina acestor previziuni, este recomandat ca locuitorii să fie pregătiți pentru schimbările bruște de vreme și să ia măsuri corespunzătoare pentru a se proteja împotriva condițiilor meteorologice extreme.