ANM anunță temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă: Un val de aer tropical ajunge în România

Autor: Cristina Mocanu

Un val de aer cald, din Africa, ajunge în România. 

Sursa: pixabay.com

Reprezentanții ANM au anunțat că un val de aer tropical, din Africa, va ajunge în România.

Potrivit ANM, temperaturile vor crește în următoarea perioadă. Mai exact, un val de aer cald, care provine din zona Africii, va ajunge și în România. Temperaturile vor atinge și 20 de grade Celsius.

ANM anunță temperaturi ridicate în România

ANM, anunță că, în perioada următoare, un val de aer cald, din Africa, va ajunge în România. Astfel, temperaturile vor fi neobișnuit de calde pentru această perioadă, în unele zone putând să atingă și valori de 20 de grade. Aceste temperaturi sunt, de obicei, asociate lunii mai.

Totuși, nu vom scăpa de viscol și ninsori în zona de munte.

Mihai Huștiu a anunțat că: „O să avem parte şi de vânt foarte intens, începând cu după-amiaza zilei de duminică şi mai ales luni o să fie vânt foarte puternic în toată ţara. La munte, viteza vântului să depășească 100 sau chiar 120 de km/h. Vor fi şi precipitații în aceste zile, pe vest, pe centru şi pe nord mai ales sub formă de ploaie şi doar pe crestele cele mai înalte montane, lapoviță şi ninsoare”.

Potrivit capital.ro, în Lunca Dunării vor fi temperaturi de până la 20 de grade Celsius, iar în Capitală termometrele vor arăta 19 grade Celsius. Din păcate, aceste temperaturi sunt cu 15 grade Celsius, peste media acestei perioade.

Citește și: Vremea în luna februarie 2024: Prognoza meteo completă anunțată

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

De menționat este faptul că recordul pentru luna februarie îl deține anul 2016, când s-au înregistrat temperaturi de 26 de grade Celsius.

Cum va fi vremea luni, 5 ianuarie?

Potrivit reprezentanților ANM, la această dată, vântul va sufla cu putere, dar vremea va fi deosebit de călduroasă. Astfel că, viteza vântului va fi în general între 55 și 60 km/h, cu rafale de până la 65 – 75 km/h în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

La munte, se vor înregistra rafale între 70 și 100 km/h, iar în zonele montane înalte (la altitudini de peste 1700 m) din Carpații Meridionali și de Curbură, vântul va sufla puternic, cu viteze de peste 110…120 km/h, fiind asociat cu viscolul și o vizibilitate foarte redusă. În nord-vest, centrul și nordul țării, cerul va fi predominant noros și vor fi ploi temporare în prima parte a intervalului.

La munte vor apărea precipitațiile moderate cantitativ, în jur de 15-20 de litri pe metrul pătrat, sub formă de ploaie, lucru care va duce la topirea zăpezii și scurgerea apei. La o înălțime de peste 1700 m va ninge viscolit. În restul regiunilor, cerul va fi mai mult noros și va ploua local și trecător. mai ales în zona subcarpatică a Olteniei și Munteniei. Temperaturile maxime vor varia între 6 și 7 grade în depresiunile Carpaților Orientali.

Vor ajunge până la 18 sau 19 grade în Lunca Dunării. În timp ce temperaturile minime vor oscila în general între 2 și 7 grade. Spre sfârșitul intervalului, se poate forma izolat ceață.

În Capitală cerul va fi mai mult noros, vântul va sufla puternic, cu o viteză de 50-55 de km/h, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 6 grade Celsius.

Citește și: Va ninge în februarie 2024? Anunțul făcut de meteorologi

Cum va fi vremea marți, 6 februarie 2024?

Temperaturile vor continua să crească, iar în zona montană vântul va sufla cu putere, mai ales la altitudini mari unde va atinge și 100 de km/h. În restul țării vântul va sufla cu o viteză de 55-60 de km/h. Cerul va fi mai mult senin, excepție făcând zona de nord a țării unde vor fi ploi izolate. În nordul Carpaților Orientali se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsori. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 19 grade Celsius, iar dimineața, izolat, va apărea ceața.

În Capitală vremea se menține călduroasă, iar temperatura maximă va atinge valoarea de 19 grade Celsius. Minima va fi de 6 grade Celsius, iar cerul va fi mai mult senin.