Un nou fenomen meteo va afecta țara noastră. România este vizată de Furtuna Rea
Furtuna Rea a ajuns în România
Elena Mateescu, directoarea ANM, dezvăluie că Furtuna REA responsabilă de pagube masive în Italia, a ajuns și pe teritoriul României. Astfel, evoluțiile acesteia au dus la emiterea de avertismente de coduri roșii și portocalii.
Conform ANM, înainte de a ajunge în România, valul de instabilitate atmosferică a traversat Europa de Vest și a fost numit „furtuna REA” de către italieni.
Elena Mateescu a anunțat că: „Pentru Vaslui, Vrancea, Buzău, Timiș au fost emise însă coduri roșii de furtuni și grindină. Înainte de a ajunge la noi valul de instabilitatea atmosferică a străbătut Europa de Vest și a fost denumit de italieni furtuna REA, pentru că a provocat ravagii în unele țări.
La noi în țară acest val de instabilitate a dus la emiterea de către ANM a unui număr de opt coduri roșii și 12 coduri portocalii”.
În anumite regiuni s-au înregistrat cantități de precipitații de până la 70 de litri pe metru pătrat. Ele au fost însoțite de rafale de vânt cu viteze de până la 70 km/h în unele zone.
Furtuna REA a provocat o scădere bruscă a temperaturii.
De asemenea, șefa ANM a mai explicat că de exemplu, la Vaslui, temperatura era de 38 de grade Celsius marți. În timp ce miercuri s-au înregistrat chiar și 18 grade. Situația este similară și în Iași și Botoșani.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cod galben de ceață în mai multe județe din România
Joi, 31 august, a intrat în vigoare două coduri galbene de ceață. Acest fenomen determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. Sunt valabile până la ora 10.00.
Localitățile afectate de acest cod galben sunt:
Județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Broșteni, Fundu Moldovei, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Dorna-Arini, Crucea, Iacobeni, Sadova, Panaci, Poiana Stampei, Cârlibaba, Coșna, Ciocănești.
Județul Mureş: Târgu Mureș, Luduș, Iernut, Sarmașu, Ungheni, Band, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Cristești, Fântânele, Bălăușeri, Acățari, Crăciunești, Sânpaul, Zau de Câmpie, Chețani, Gheorghe Doja, Miheșu de Câmpie, Sânger, Ogra, Nadeș, Cuci, Iclănzel, Bogata, Corunca, Tăureni;
Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu.
Ideal ar fi șoferii să fie extrem de atenți la drumuri și să circule cu o viteză regulamentară, pentru a evita posibilele accidente auto.
Citește și: Prognoza meteo ANM miercuri, 30 august 2023 în țară: Vremea se schimbă radical. Iată zonele în care va ploua
Cum va fi vremea în Capitală?
Joi, cerul va fi în mare parte senin, cu șanse de ploi pe timpul nopții când sunt șanse să apară și descărcările electrice. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 20 de grade Celsius. Indicele UV va fi de 6 din 11.
Sursă: evz.ro