ANRE a stabilit: plata facturilor la gaze naturale se va putea face eșalonat

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 dec 2023, 01:00

ANRE a stabilit că, începând cu data de 1 aprilie, plata facturilor la gaze naturale se va putea face în rate.

Sursa: https://pixabay.com/

Începând cu luna aprilie 2023 se vor aplica plata în rate a facturilor la gaze naturale, dar și alte modificări importante în domeniu.

ANRE a stabilit că, începând cu data de 1 aprilie, plata facturilor la gaze naturale se va putea face în rate. Este vizată și transparența furnizorilor privind costurile incluse în factură.

Plata facturilor la gaze naturale se va putea face în rate

Potrivit ordinului ANRE 14/2023, care se va aplica din 1 aprilie 2023, modifică și completează Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin  Ordinul Președintelui ANRE nr. 29/2016.

Cea mai importantă modificare va fi posibilitatea de eșalonare la plată a facturilor, la cererea clientului final aflat în stare de vulnerabilitate, urmată de cea a posibilității denunțării contractului unilateral de către client. De asemenea, printre modificările semnificative sunt: 

Citește și: ANRE a simplificat modelul de factură pentru energia electrică. Vor fi impuse sancțiuni furnizorilor care emit cu întârziere facturile

- corelarea aplicației digitale POSF (platformă online de schimbare a furnizorului) cu sistemul de furnizare de gaze naturale- această platformă fiind destinată schimbării online de către clientul final a furnizorului de energie;

- o mai mare transparență în ceea ce privește informarea consumatorului prin intermediul facturii;

schimbarea procedurii de soluționare a plângerilor clienților referitoare la sumele înscrise în facturi.

Cum se va face eșalonarea la plată a facturii la gaze naturale?

Persoanele care se încadrează în categoria clienților vulnerabili (pensionari, beneficiari de ajutoare sociale sau indemnizații de handicap etc.), poate, la cerere, să beneficieze de cel puțin trei luni eșalonare la plata sumelor datorate.  

Totodată, dacă factura a întârziat (astfel încât să rezulte o perioadă de facturare a consumului de gaze mai mare decât perioada de timp care este trecută în contractul cu furnizorul), la cerere, furnizorul este obligat să permită eșalonarea la plată a sumei pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Ce reprezintă platforma POSF?

ANRE a dezvoltat platforma POSF pentru o mai largă comunicare între clienții finali și piața furnizorilor de energie electrică și gaze naturale și este destinată, de asemenea, schimbării rapide de către clientul final a furnizorilor de gaze naturale și electricitate sau a comparării prețurilor utilizate de diferiți furnizori. 

După ce platforma POSF va deveni pe deplin funcțională, veți avea ocazia să vă schimbați mult mai simplu furnizorul.

Această platformă  va conține datele celor aproximativ   15 milioane de clienți casnici și noncasnici din țara noastră și este gândită ca un sistem unic accesibil online de simplificare a procedurilor administrative pentru schimbarea furnizorilor de electricitate și gaze. Practic, prin intermediul platformei, clientul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului în urma solicitării efectuate de către acesta.

Citește și: Se schimbă facturile la energie electrică. Nouă milioane de români vor fi afectați

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Factura va avea un nou model

Potrivit noilor reglementări în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, factura va avea o nouă formă și, în interesul superior al consumatorului, pentru o mai mare transparență informațională, aceasta va cuprinde, pe lângă datele care deja apăreau (detalii referitoare la identificarea furnizorului și clientului final, cod client, suma totală de plată etc.), și alte diferite tipuri de costuri incluse în suma de achitat, precum:

- consumul de gaze naturale facturat exprimat în kWh sau MWh;

- preţul final facturat exprimat în lei/kWh sau lei/MWh;

- termenul scadent de plată;

- Obligații de plată neachitate, dacă este cazul;

- dobânzi penalizatoare pentru întârziere la plata facturii, conform contractului, dacă este cazul;

- denumirea produselor/ serviciilor facturate, după caz, şi unitățile de măsură ale acestora;

- cantitatea de gaze naturale, exprimată în mc, aferentă perioadei de facturare;

- valoarea puterii calorifice superioare aferente perioadei de facturare;

- cantitatea de energie, exprimată în MWh/kWh, ce reprezintă consumul de gaze naturale facturat;

- modalitatea de conversie a cantității de gaze naturale, exprimată în mc, în cantitatea de energie, exprimată în kWh/MWh;

- prețul gazelor naturale și tipul acestuia (fix/variabil);

- componentele incluse în preţul final facturat pentru furnizarea gazelor naturale, cu precizarea celor care sunt reglementate sau o referinţă cu privire la locul unde poate fi găsită o descriere detaliată a acestora;

- valoarea unitară a TVA, a accizei și a altor impozite, comisioane, taxe şi contribuții prevăzute de legislaţia în vigoare, după caz.

Sursă: avocatnet.ro

 

 

Taguri:

Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.